Западни Балкан "извор страних терористичких бораца"

Амерички државни подсекретар Сара Сивол изјавила је да је Западни Балкан постао "извор страних терористичких бораца у Сирији и Ираку", делом захваљујући недавним ратовима на подручју бивше Југославије.

Насилни екстремизам се шири и на његове претње нису имуни ниједан регион, земља, заједница, рекла је Сара Сивол у Тирани, на скупу стручњака за безбедност из земаља Западног Балкана и неколико чланица Европске уније, преноси Фонет.

Тај дводневни састанак представља део америчке иницијативе везане за борбу против регрутовања Европљана за борбе у редовима екстремних исламских организација у Ираку и Сирији.

Сара Сивол је од земаља Западног Балкана затражила да ојачају сарадњу и направе националне стратегије, како би се супроставиле том проблему, јавља АП.

Министар унутрашњих послова Албаније Сајмир Тахири је изјавио да су сарадња са међународним организацијама и законске реформе у Албанији утицали на смањење регрутовања.

Према истраживању које су финансирале САД, око 700 људи са Западног Балкана, углавном из Босне и Херцеговине и са Косова, путовало је у Ирак и Сирију, ради учешћа у тамошњим ратовима.

Америчка државна подсекретарка за цивилну безбедност, демократију и људска права позвала је земље региона да унапреде сарадњу у борби против регрутовања бораца за ратишта у Сирији и Ираку, и да сачине националне стратегије за борбу против овог проблема, преноси АП.

На регионалном скупу о борби против насилног екстремизма, учествује и министар унутрашњих послова Србије, Небојша Стефановић који ће сутра говорити на сесији "Јачање веза спровођења закона у заједници за борбу против насилног екстремизма", најавила је Влада Србије.

Процењује се да су се терористима у Сирији и Ираку током протекле три године придружиле стотине бораца из Албаније и других земаља Западног Балкана 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи