Македонија можда и без права на почетак преговора

Aустријски амбасадор у Скопљу Томас Михаел Бајер рекао је да ће неке земље чланице ЕУ, уколико се не поправи политичко стање, тражити да се Македонији одузме препорука за почетак преговора за чланство.

Упитан какве су шансе да Македонија изгуби препоруку за преговоре са ЕУ у октобру, амбасадор Томас Михаел Бајер је рекао да шансе за то дефинитивно постоје.

"Могу да кажем да знамо да ће неке земље чланице у Бриселу затражити такав одговор уколико се политичка ситуација не поправи", рекао је Бајер у интервју за Радио Слободна Европа на македонском језику, преноси Танјуг.

Истакао је да је Аустрија против одузимања препорука за преговоре јер сматра да је реч о континуитету, да у Македонији дуго траје нешто што не треба да буде прекинуто пошто ће, ако се препорука једном одузме, бити јако тешко да се поново врати.

"То ће донети много опасности самој Европској унији јер ћемо се суочити са ситуацијом какву до сада нисмо имали а то би могло да донесе опасност и забринутост по стабилност региона. Мислимо да препоруке треба посматрати у контексту који није повезан само са унутрашњим догађањима у овој земљи већ у контексту онога што се дешава на Балкану и што би могло да се деси уколико препорука буде повучена", рекао је Бајер.

Аустријски дипломата, међутим, сматра да с обзиром на то да се ради о врло широком обиму догађања које треба врло пажљиво разматрати, за Беч би, како каже, било далеко лакше уколико би од македонске стране добили некакав одговор, или макар сигнал да постоји начин за некакво приближавање ставова и превазилажења кризе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи