Читај ми!

Тужилаштво тражи притвор за наводне помагаче напада у Зворнику

Тужилаштво тражи једномесечни притвор за двојицу од тројице ухапшених током истраге о позадини напада на полицијску станицу у Зворнику, јављају сарајевски медији. Балкан је значајно подручје за регрутовање исламиста, рекао пред конгресним комитетом званичник Стејт департмента Хојт Ли.

Тужилаштво БиХ затражило једномесечни притвор за Авдулаха Хасановића и Касима Мехидића, пише сарајевски Дневни аваз, наводећи да се њих двојица сумњиче да су били "део организоване терористичке групе" која је организовала напад на полицијску станицу у Зворнику.

Одлуку о притвору ће, највероватније у петак, донети Суд БиХ. Тужилаштво, после почетне истраге о нападу на полицијску станицу у Зворнику, у којој је убијен полицајац Драган Ђурић, док су још двојица рањена, тражи притвор сматрајући да постоји могућност да Хасановић и Мехидић напусте БиХ.  

Осим њих двојице, полиција је привела и Мухамеда Демировића, "од кога су привремено одузети одређени предмети", извештавају сарајевски медији, не наводећи, међутим, о каквом је доказном материјалу реч.

Суштински, полиција покушава да истражи могуће везе Нердина Ибрића са радикалним исламистима у БиХ, који су у претходне две године регрутовали најмање 150 бораца за Исламску државу и Џабат ел Нусру у Сирији и Ираку, наводе западни обавештајни извори.

Такође, истражује се и могућа Ибрићева веза са Харуном Мемишевићем, имамом из Мелбурна, са чијим активностима је повезано и упозорење о могућој терористичкој акцији, које је претходило нападу у Зворнику.  

Готово истовремено, званичник Стејт департмента Хојт Ли сведочио је пред конгресним комитетом за спољну политику у Вашингтону о радикалним исламистима на Балкану, наводећи да су БиХ, Косово, Македонија и Албанија "значајни центри за регрутацију бораца за Ирак и Сирију".

"Нема јединственог профила који би одговарао терористима са Балкана. Поједници се радикализују и мотивишу за борбу у Сирији и Ираку на различите начине, при чему утицај имају економска стагнација, незапосленост и недостатак поверења у рад влада", рекао је Хојт, наводећи да балканске државе овај проблем "схватају веома озбиљно".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи