Читај ми!

Осуда напада у Зворнику и позиви на мир и суздржаност

Државне институције, дипломатска представништва, канцеларије ЕУ и ОЕБС-а и појединци најоштрије су осудили терористички напад на полицијску станицу у Зворнику, када је један полицајац погинуо, а двојица рањена. Истовремено, апелује се на мир и уздржавање од говора мржње и подизања тензија.

Трочлано Председништво БиХ позвало је надлежне правосудне органе на свим нивоима да у међусобној сарадњи и координацији хитно спроведу детаљну истрагу с циљем потпуног расветљавања и утврђивања свих околности почињеног кривичног дела, укључујући мотиве напада и евентуалну повезаност других особа или саучесника у извршењу тог кривичног дела, преноси Танјуг.

Како је саопштено, став Председништва је да овакви напади представљају претњу по безбедност, уставни поредак и међународни положај Босне и Херцеговине и њених грађана.

Од правосудних, полицијских и обавештајно-безбедносних агенција захтева се да предузму све неопходне активности и мере у правцу процесуирања и најоштријег санкционисања свих особа које заговарају или припремају оваква кривична дела, као и свих особа на било који начин повезаних с таквим кривичним делима.

Председништво је позвало грађане БиХ на мир и суздржаност од било каквих активности које би могле довести до међуетничких или међурелигијских провокација, инцидената и подизања тензија.

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак осудио је терористички напад на полицијску станицу у Зворнику. Упозорио је да опасност још прети и да БиХ мора добити "битку против тероризма".

Црнадак је оценио да је тај напад изведен "подло и брутално", те да није реч о обичном инциденту који се може заборавити данас или сутра, преноси Танјуг.

На конференцији за новинаре у Сарајеву Црндак је поручио да последице тог напада могу бити опасне и дугорочне.

"То је био напад на будућност свих нас који живимо овде", јасан је Црнадак.

Како је констатовао, тероризам је глобална претња, али без обзира на то БиХ има обавезу да докаже да је спремна да му се супротстави.

"Мериће нас по томе како ћемо реаговати и зато је реакција тела власти од кључног значаја", навео је Црнадак и додао да је напад у Зворнику уједно покушај заустављања позитивних процеса након што је Европска унија активирала Споразум о стабилизацији и придруживању с БиХ.

Према његовом мишљењу, државу чека још изазова и вероватно ће се ова битка наставити, а кључно питање је "хоће ли победити народ или терористи", преноси Хина.

Делегација ЕУ у БиХ саопштила је да Унија и земље чланице осуђују, како су окарактерисали, безосећајни и злочиначки напад на полицијску станицу у Зворнику и позивају власти на свим нивоима у Босни и Херцеговини да тесно сарађују како би спречили сличне догађаје за опште добро свих грађана.

Истакнуто је да је то напад на све институције БиХ које раде на заштити и осигурању интереса грађана у тој држави на европском путу.

"Изражавамо саучешће ожалошћенима и желимо брз опоравак повређенима. Верујемо да ће уследити потпуна и темељна истрага да би се утврдила природа и мотиви овог ужасног догађаја", пише у саопштењу које преноси Фена.

Амбасада САД у БиХ је, уз осуду напада на полицијску станицу у Зворнику и саучешће породици погинулог полицајца Драгана Ђурића, позвала све агенције и надлежне за спровођење закона да спроведу детаљну и професионалну истрагу у вези са овим нападом.

У саопштењу Амбасаде наглашено је да је од изузетног значаја да се ова ситуација не политизује и да се сви политички лидери суздрже од запаљиве и некорисне реторике.

"Амбасада САД у потпуности подржава власти Босне и Херцеговине у њиховима активностима у борби против тероризма и других претњи сигурности, док истовремено раде на одржавању јавног реда и пружања заштите својим грађанима", наводи се у саопштењу.

Поново се огласио и високи представник Валентин Инцко позивом надлежнима да сарађују у спровођењу брзе и темељне истраге.

Инцко је апеловао на мир и суздржаност након овог напада.

"Сви треба да се суздрже од политизације овако озбиљног догађаја и да пусте институције да неометано раде. Ово није време за поделе, него је време да се институције и грађани у БиХ удруже и заједно боре против озбиљних изазова с којима су суочени, као што су последице овог безумног напада у Зворнику", наведено је из Инцковог кабинета.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур рекао је да је "шокиран и ожалошћен због овог напада".

"Желимо да захвалимо многим људима широм Босне и Херцеговине, као и начелнику Зворника, на њиховим позивима на смиреност и толеранцију. У оваквим околностима, посебно је важно суздржати се од говора мржње и упућивања претњи. Помно пратимо ситуацију и очекујемо нове информације од представника власти који спроводе истрагу у вези са овим ужасним терористичким нападом", навео је Мур, пренели су босански медији.

Српски министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да све државе у региону треба да дају енергични одговор на догађаје попут оног у Зворнику и оценио да је реч о тероризму.

Вулин је рекао да све владе треба да се боре против тероризма и дају енергичан и јасан одговор.

"Сви ми морамо да кажемо да ово не може да прође без последица и без енергичног и јасног одовора свих влада у региону. Ово не сме да се понови", поручио је Вулин у Скупштини Србије.

Вулин је новинарима рекао да дели највећу могућу забринутост са грађанима Републике Српске, БиХ и читавог региона.

"Овакав терористички акт се не памти, дуго времена је прошло када смо имали злочине из мржње и верског фанатизма", рекао је Вулин, наводећи да је Србија забринута.

Напад на полицијску станицу у Зворнику је за сваку осуду и представља удар на лудске животе, државне институције и међунационалне односе, поручио је санџачки муфтија Муамер Зукорлић и додао да овај догађај не може да користи ни Босни ни Бошњацима.

Зато, сматра он, позадину крвавог напада у Зворнику треба потражити међу онима који прижељкују цепање и уништење босанске државе. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи