Читај ми!

Потрага за организаторима напада у Зворнику, ухапшене две особе

Ухапшене две особе која се доводе у везу са терористичким нападом у Зворнику, Касим Мехидић и Авдулах Хасановић, који је прошле године боравио у Сирији. Полицијска акција и даље траје. У БиХ у среду дан жалости.

Заједнички истражни тим, формиран након убиства полицајца у Зворнику, ухапсио је, у одвојеним акцијама, две особе које се сумњиче за организовање овог терористичког напада.

У Тузли и Калесији ухапшени су Авдулах Хасановић и Касим Мехидић, који су, наводно, били у вези са Нердином Ибрићем, који је у полицијској станици у Зворнику убио једно, а ранио двојицу полицајаца, преносе сарајевски медији.

Хасановић је, у склопу широке акције против регрутне мреже Исламске државе у БиХ, ухапшен и у септембру прошле године, раме уз раме са једним од наводних лидера те организације Билалом Хусеином Боснићем.

Мехидић је ухапшен у Калесији, након чега је полиција претресла његову кућу и друге просторији које је у користио. Полиција је, трагајући за доказима, претресла и Месџид у Дубици.  

Истражни тим, који је формиран по налогу главног тужиоца Тужилаштва БиХ, рано јутрос је завршио увиђај на месту терористичког напада у Зворнику, преноси Танјуг.

Објашњавајући околности хапшења Абдулаха Хасановића, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач је рекао да је реч о особи која је већ раније полицијски "обрађивана" и по питању одласка на ратиште у Сирију.

"Неки трагови воде према вехабијским покретима на другим локацијама. Интензивно радимо на терену са СИПА и другим агенцијама на овом случају", рекао је министар унутрашњих послова РС.

Један полицајац је убијен, а двојица су рањена када је синоћ око 19 сати 24-годишњи Нердин Ибрић упао у полицијску станицу у Зворнику и пуцао из ватреног оружја.

У БиХ је у среду дан жалости поводом догађаја у Зворнику. 

Специјални истражни тим претресао је објекте на две локације на подручју општине Зворник, како би пронашао и привремено одузео предмете који се могу довести у везу с кривичним делом тероризма.

Како је саопштено из СИПА, извршеним увиђајним радњама и претресима пронађени су и привремено одузети одређени предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку и прикупљени трагови на лицу места који ће послужити у расветљавању тог кривичног дела.

Истовремено се у својству сведока саслушава већи број особа.

У Зворнику мирно, појачано присуство полиције

На улицама Зворника од јутрос је мирно, али је приметно појачано присуство полицијских службеника, јавили су репортери портала Кlix.ba, преноси Танјуг.

Приметно је и појачано обезбеђење полицијске зграде у којој се напад догодио, док полицијску станицу чувају службеници са дугим цевима.

Становници Зворника не желе много да говоре о јучерашњем догађају. У Зворнику, међутим, није приметна посебна напетост, а појачано присуство полиције знатно умирује становнике.

Ноћас је у Бањалуци заседала Влада Републике Српске и осудила терористички напад у Зворнику.

Државне институције, дипломатска представништва и појединци најоштрије су осудили терористички напад на полицијску станицу у Зворнику, када је један полицајац погинуо, а двојица рањена. Истовремено, апелује се на мир и уздржавање од говора мржње и подизања тензија.

Сарајевски медији пишу да је нападач Нердин Ибрић рођен и живео у месту Кучић Кула код Зворника.

Како пише Дневни аваз, "имао је годину дана када су припадници Војске РС са припадницима зворничке полиције и паравојних јединица из Србије, његовог оца Сејфу, заједно са око 750 Бошњака, 1. јуна 1992. године одвели на Бијели Поток, одакле су на непознатој локацији сви побијени".

Нердин Ибрић и његова мајка су били међу првим Бошњацима повратницима у место Кучић Кула које је, након потписивања Дејтонског споразума 1995. године, припало Републици Српској.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић упутила је телеграм саучешћа председнику Скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу, саопштено је из кабинета председнице парламента, преноси Бета.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи