МСП Албаније незадовољно саопштењем МСП Русије

Министарство спољних послова Албаније позвало је амбасадора Руске Федерације у Тирани Александра Карпушина и од њега затражило објашњење поводом садржаја саопштења Министарства спољних послова Русије о догађајима у Македонији од пре недељу дана.

Русија је прошле недеље изразила дубоку забринутост због недавног оружаног напада на караулу Гошинце на северу Македоније, упозоривши да инцидент показује да у региону Балкана још увек постоје дубоке међунационалне противречности и потенцијал за нови етнички сукоб, преноси Танјуг.

Прецизирајући да се напад догодио на "косовском делу границе између Србије и Македоније", руско министарство спољних послова навело је да је недостатак закона и безбедности на Косову директна последица нерешеног косовског проблема уопште и има негативне последице на читаву ситуацију на Балкану, пренео је Тас.

"Немогуће је правити се да не видимо пароле о Великој Албанији које су постале све учесталије у региону," упозорило је тада руско министарство и изразило наду да ће напори власти у Македонији за успостављање реда и закона у овом проблематичном подручју добити неопходну међународну подршку.

Позивајући се на званичне изворе, агенција АТА преноси да је тим поводом Mинистарство руском амбасадору пренело незадовољство албанске стране.

МСП Албаније оценило је да је саопштење руског министарства спољних послова неприхватљиво и да су, како преноси АТА, наводи против две суверене државе Албаније и Косова због недавних догађаја у Македонији дестабизујући.

Такве изјаве, према албанском Mинистарству спољних послова, представљају уцену и не доприносе конструктивној атмосфери у региону и свеприхваћеним принципима међународог права.

Албанија је чланица НАТО и кандидат за чланство у ЕУ и свака претећа изјава од стране Русије ће бити сагледавана из тог угла, наводи МСП Албаније.

Како наводи албанска агенција, руском амбасадору је јасно стављено до знања да Руска Федерација треба да прихвати реалност на Западном Балкану у којем независност Косова представља суштински допринос демократској будућности и регионалној сарадњи.

Истовремено, АТА тврди да је руско министарство навело у саопштењу да иза напада на караулу у селу Гошинце стоје Албанија и Косово.

Инцидент од пре недељу дана, догодио се на северној граници Македоније, када је 40 наоружаних и маскираних особа, запосело караулу у селу Гошинце.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи