Читај ми!

Терористички напад у Зворнику, убијен полицајац

Један полицајац је убијен а двојица рањена када је наоружани вехабија са пушком пумпарицом упао у зворничку полицијску станицу и пуцао у полицајце. У размени ватре нападач је ликвидиран, јавила је РТРС. Нападач је идентификован као Нердин Ибрић.

01.06 - Влада Републике Српске осудила терористички акт, а премијерка Жељка Цвијановић позвала на мир и толерацију и уздржавање од језика мржње, посебно на друштвеним мрежама, преноси Танјуг.

23.55 - Полиција блокирала кућу нападача у селу Сапна, рекао министар Драган Лукач, преносе Независне новине. 

22.15 - Министар безбедности БиХ Драган Мектић потврдио је да су пре три дана постојала обавештајна сазнања о могућем терористичком нападу. Обавештајно-сигурносна агенција вечерас је обавестила све агенције о могућим новим нападима на полицијске станице широм БиХ, преносе Независне новине.

22.05 - Нападач на полицијску станицу је 24-годишњи Нердин Ибрић, потврдио је Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС, преноси портал Кликс.

21.50 - Премијерка РС Жељка Цвијановић сазвала је седницу Владе РС, која ће почети током вечери (ноћи), након повратка министра унутрашњих послова Драгана Лукача из Зворника.

21.20 - Председник РС Милорад Додик рекао је за РТС да је напад на полицијску станицу у Зворнику несумњиво терористички акт мотивисан политичким разлозима. 

21.05 - Србија ће помоћи Републици Српској , у складу са Дејтонским споразумом, и финансијски и обавештајно, рекао премијер Александар Вучић за РТС.

Нападач се око 19.10 довезао испред полицијске станице у црном "голфу 2" и, уз поклич "Алаху екбер", упао у просторије полицијске станице и одмах почео да пуца из пумпарице, јавља АТВ.

Убијен је полицајац Драган Ђурић, а рањени су Жељко Гајић и Стево Миловановић.

Како Радио-телевизија Републике Српске сазнаје, полиција је успела да савлада нападача и при томе га убила. Повређени полицајци хитно су пребачени у зворничку болницу. Један од њих је задобио теже повреде.

Дежурни хирург зворничке болнице Мирослав Продановић рекао је за РТС да су рањени полицајци у стабилном стању и ван животне опасности.

"Један полицајац има прострелну рану десног рамена а други повреде обе шаке и налазе се у јединици интензивне неге. Њихово стање се прати",  рекао је Продановић. 

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је реч о најгорем терористичком акту и да је приправност полиције подигнута на највиши ниво. 

"Нећемо дозволити да терористи владају, безбедност је подигнута на највиши ниво. Говорили смо да је борба против тероризма потребна, морамо заштитити наше полицајце, грађане и установе, јер ово може бити почетак много горих дешавања у Републици Српској. Предузећемо све могуће мере да заштитимо грађане", рекао је Лукач. 

Лукач је потврдио да је нападач индентификован као Нердин Ибрић рођен 1991. године из села Сапна код Зворника, додавши да је досадашњи увиђај показао да је Ибрић знао када је смена полицајаца у станици, што је искористио за напад.

Напад је извршен у време смене у полицијској станици, што значи да је нападач знао када се врши смена и да тада има највише полицајаца", нагласио је Лукач за портал Независних новина.

Према његовим речима, нападач је дошао аутомобилом испред полицијске станице, пуцао из пушке и полицајца убио на вратима.

"Након тога је ушао унутра и наставио да пуца, том приликом ранивши још двојицу полицајаца. Остали полицајаци су запуцали према њему и нападач је убијен током размене ватре", навео је Лукач.

Министар безбедности БиХ Драган Мектић поручио је да овакве ствари не могу бити толерисане и најавио да ће у сарадњи с Тужилаштвом БиХ отпочети оштру и репресивну акцију.

Како је истакао, пре три дана постојала су обавештајна сазнања о могућем терористичком нападу.

Српски премијер Александар Вучић рекао је за РТС да је већ два пута разговарао са Милорадом Додиком, најавивши да ће премијер РС за два дана допутовати у Београд, где ће се састати са њим и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем.

Вучић је осудио напад на Полицијску станицу у Зворнику и најавио да ће Србија помоћи Републици Српској на основу Дејтонског споразума, не рушећи ничији интегритет. 

Напад на Полицијску станицу у Зворнику, према његовим речима, ужасна је вест, како за РС, тако и Србију.

Председник Владе Србије упутио је и телеграм саучешћа председници Владе и председнику Републике Српске, поручивши да је снажно потрешен вешћу о најстрашнијем нападу у којем је страдао полицајац.

"Тешко је у тренуцима велике трагедије наћи речи утехе за породицу човека који је посветио живот очувању мира и безбедности", пише у телеграму.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је вечерас са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем, и том приликом изјавио саучешће. 

Стефановић је рекао да МУП Србије предузима све неопходне мере из своје надлежности како би спречио сличне појаве на својој територији и пружио сву неопходну подршку полицији Републике Српске у борби против тероризма.

"Република Србија, у сарадњи са свим земљама региона Западног Балкана, у оквиру коалиције за борбу против ИСИЛ-а, учествује у сузбијању терористичких претњи", истакао је Стефановић. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи