Читај ми!

Ципрас попушта, Варуфакис скрајнут у преговорима са кредиторима

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис скрајнут је после неуспешних тромесечних преговора Атине са међународним кредиторима, који су кулминирали непријатним састанком министара еврозоне прошлог петка, пише "Фајненшел тајмс". Атину очекује исплата пензија и субвенција до краја месеца, а у мају дуга и камате ММФ-у.

Вредности акција на атинској берзи нагло су пале пошто је грчки премијер Алексис Ципрас објавио промену плана преговора са кредиторима, представљајући као нове чланове тима два нижерангирана британска стручњака.

Како истиче британски лист, чини се да је Ципрас спреман да пружи уступке кредиторима, док се Грчка бори да намакне милијарду евра за пензије и подстицаје до краја месеца и врати зајам и камату ММФ-у у вредности од 880 милиона евра до средине маја.

Такав потез је дошао пошто је Варуфакис оштро критикован на састанку министара финансија еврозоне у Риги, јер није успео да постигне напредак како би се Грчкој одмрзле 7,2 милијарде евра које чека од прошле године.

Аналитичар за финансијске ризике Групе "Евроазија" Муџаба Рахман оцењује Ципрасов потез као позитиван развој догађаја за добробит споразума.

Према његовим речима, Варуфакис је постао највећа препрека Грчкој за добијање нове транше зајма. "Варуфакисов однос са Ципрасом и Ципрасова спремност да га се реши било је кључно питање на које су инвеститори били фокусирани", истиче Рахман.

Званичник грчке владе рекао је да ће министар финансија предводити нови "политички преговарачки тим" и да ће остати у "оквиру колективног одлучивања и спровођења одлука" у лево оријентисаној влади Сиризе, наводи Фајненшел тајмс.

Међутим, заменик шефа дипломатије за економска питањa Еуклид Цакалотос постављен је на место координатора новог тима, чиме се у ствари ограничава Варуфакисова улога. Дипломац Оксфорда и Сиризин некадашњи министар владе у сенци, био је прескочен кад се бирао први човек грчких финансија после јануарских избора.

Јоргос Чулијаракис, који је напустио место професора на Манчестерском универзитету како би предводио савет економских стручњака грчког министарства финансија, бавиће се свакодневним преговорима у Бриселу.

Чулијаракис се сматра умернијим од свог претходника Никоса Теокаракиса, Варуфакисовог колеге кога оптужују за намерно одуговлачење преговора о изласку Атине из финансијске кризе.

Ципрас је победио на јануарским изборима уз обећање да ће укинути мере штедње које су огорчиле јавност, укључујући смањење пензија и повећања пореза, што је био услов да Грчка од других земаља еврозоне и од Међународног монетарног фонда добије два пакета међународне кредитне помоћи од укупно 240 милијарди евра.

Док изгледа да Варуфакис и даље ужива популарност код куће – 55 одсто испитаника га је у једној анкети оценило позитивно, а та анкета је показала да опада рејтинг Владе, коју је 52 одсто оценило негативно.

То је 29 одсто више него у фебруарској анкети.

Ипак, владајућа странка Сириза са 33,3 одсто подршке гласача, и даље ужива удобну предност над својим главним ривалом, конзервативном странком Нова демократија, коју подржава 20,2 одсто гласача.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи