Читај ми!

БиХ одустала од Суторине?

Уставноправна комисија је већином гласова препоручила Заступничком дому Парламентарне скупштине БиХ да не усвоји Резолуцију о Суторини којом се тражило да Црна Гора то подручје врати БиХ.

Таква одлука је усвојена уз само један глас против, док су сви други чланови тог тела изразили уверење да БиХ нема право на територију од седамдесетак квадратних километара која се налази у Црној Гори, у троуглу који би водио од Требиња према Херцег Новом и Превлаци, преноси Танјуг.

"Правни аргументи нису на страни БиХ", казао је на седници комисије председавајући Представничког дома Шефик Џаферовић, додајући да је, упркос историјским аргументима, то важније.

Резолуцију о одбацивању споразума о границама с Црном Гором је раније ове године предложио посланик Социјалдемократске партије БиХ Денис Бећировић.

Представнички дом би о Бећировићевој резолуцији о Суторини требало да одлучује у среду. Он је резолуцију поднео на основу јавне кампање "за поврат Суторине", коју је повела неформална група из Сарајева, а којој су се прикључили и неки универзитетски професори.

Њихов главни аргумент је чињеница да је одлукама Берлинског конгреса из 1878. садашње подручје БиХ, уз онај у Неуму, излаз на море имало и на подручју Суторине.

Њихова теза је да је у време Краљевине Југославије та територија, без законског утемељења, припојена Зетској бановини, па је по том основу након успостављања нове Југославије остала у Црној Гори.

Стручњаци које је током јавне расправе о предлогу резолуције консултовао парламент БиХ истицали су да БиХ у садашњим границама никада није имала правна или административна овлашћења над Суторином, а, према одлуци Бадинтерове комисије, границе бивших република постале су међудржавне, па спор око Суторине нема никаквог смисла, нити би БиХ имала изгледа да се за ту територију избори кроз међународну арбитражу.

Влада у Подгорици је упозорила да је за њу расправа о граници с БиХ завршена и да у некој новој нема намеру да учествује.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи