Читај ми!

Линта поздравио део Милановићевог говора

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта поздравио је део говора хрватског премијера Зорана Милановића, на обележавању 70. годишњице пробоја логораша из усташког логора смрти у Јасеновцу, да данашња Хрватска није наследница Независне државе Хрватске.

Хрватски премијер, међутим, није рекао истину када је навео да је хрватски народ отишао у партизане да заштити Србе, над којима је, према његовим речима, спровођен зулум, саопштио је Линта, преноси Танјуг.

Чињенице недвосмислено показују да хрватски народ у првим годинама рата није бранио Србе. Такође, важно је нагласити да над Србима није спровођен зулум, него је почињен геноцид у складу са доктрином усташког режима да трећину Срба треба побити, трећину покатоличити и трећину иселити, наводи Линта у саопштењу.

Председник Коалиције удружења избеглица навео је и да жели да упозна премијера Милановића са истраживањем професора на Филозофском факултету у Загребу Иве Голдшајна, по којем је у партизанским јединицама на подручју Хрватске крајем 1941. године било око 77 одсто Срба и 21,5 одсто Хрвата.

До септембра 1943. године удео Хрвата је порастао на 34 одсто, а тек након капитулације Италије почео је масовнији прилив Хрвата у партизанске јединице.

Крајем рата припадници партизанских јединица на подручју Хрватске, према професору Голдшајну, били су 61 одсто Хрвати, 29 одсто Срби а остало су били припадници националних мањина.

Линта истиче како је очекивао од хрватског премијера да у говору јасно каже да је маја 1944. године у Топуском на Кордуну одржано Треће заседање ЗАВНОХ-а на којем је, између осталог, усвојена Декларација о основним правима грађана Демократске Хрватске.

Наведеном декларацијом Срби у Хрватској су због своје бројности и огромног доприноса антифашистичкој борби постали конституван народ заједно са Хрватима, што значи да су били равноправни у сваком погледу.

Након вишестраначких избора Хрватски сабор је крајем 1990. године донео Устав којим је Србима укинута конститутивност и сведени су на националну мањину, подсећа Линта.

Он наглашава и да је очекивао од хрватског премијера да у свом говору јасно осуди и чињеницу да су тзв. Божићним Уставом Срби били потпуно обесправљени, јер им нису нису била гарантована чак ни мањинска права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи