Читај ми!

Грабар Китаровић зове Николића на инаугурацију

Новоизабрана председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је да ће послати позивницу председнику Србије Томиславу Николићу на свечану инаугурацију у Загребу. Николић рекао да верује да ће са њом добро сарађивати.

Како је истакла, биће то добра прилика за решавање отворених питања између две земље, преноси Танјуг.

Колинда Грабар Китаровић у седишту НАТО-а у Бриселу формално поднела оставку на свој ранији посао у Генералном секретаријату те организације.

Навела је и да ће на свечаност позвати и председницу Косова Атифету Јахјагу, с обзиром на то да је Хрватска признала независност Косова.

Она је непосредно након председничких избора у Хрватској прошле недеље усталасала српску јавност тиме што је Војводину уврстила у списак држава које се граниче са Хрватском.

Раније је Колинда Грабар Китаровић рекла да свесрдно жели Србији да крене путем чланства у Европској унији, а председнику Томиславу Николићу поручила да се нада да ће га видети у Загребу.

У ексклузивном издању емисије Интервју 20 БХТ1 председница најмлађе чланице Европске уније изнела је мишљење да би Србија требало да направи корак и призна Косово.

"То би требало да учини. Једноставно је реалност да је Косово самостално и мислим да су у Србији свесни да Косово више неће бити део Србије", сматра Колинда Грабар Китаровић, преноси Танјуг.

Упитана која је њена порука председнику Србије одговорила је: "Надам се да ћу Николића видети у Загребу".

Колинда Грабар Китаровић је додала да би, исто тако, волела и да Влада Србије, у оквиру договора о приступању ЕУ, реши питање положаја хрватске мањине у Србији, што, наводи, спада у поглавље 23 – правне тековине Уније, "које Србија мора испунити".

Теме разговора у емисији Интервјуу 20 односиле су се и на питања како она види односе са БиХ и државама у региону.

Новоизабрана председница Хрватске је нагласила да мисли да остају разни начини уређења БиХ и да то није "нужно трећи ентитет".

"Ако се тако договоре народи, онда је то то и зато бих молила да се престане говорити о томе да се ја залажем за трећи ентитет, јер то не одговара истини", објашњава прва председница Хрватске у историји државе.

Истиче, такође, и да је уверена да већина људи у Републици Српској жели да се БиХ интегрише у западне интеграције – и у ЕУ, и НАТО савез, а весели се разговору са ентитетским председником Милорадом Додиком, који јој је, како је рекла, одмах честитао изборну победу.

Сусрет ће, каже, искористити да са њим разговара о конкретним питањима, међу којима је и зашто нема повратка Хрвата у поједине делове РС, рецимо у Посавину.

Колинда Грабар Китаровић појашњава и зашто је током кампање све грађане Републике Хрватске ословљавала као "Хрвате и Хрватице".

"По мени је Хрват и онај ко је православне вероисповести и Србин по националности... Он је Хрват у смислу хрватског држављанина", одговорила је на замерке упућиване током кампање.

Ексклузивно издање емисије Интервју 20 са Колиндом Грабар Китаровић БХТ1 емитоваће у целости 21. јанауара у 21 час.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи