Читај ми!

Тачи у Црној Гори уз високе мере обезбеђења

Потпредседник косовске владе и тамошњи министар спољних послова Хашим Тачи борави данас и сутра у посети Црној Гори. Мере обезбеђења подигнуте на највиши ниво. Бројна избегличка удружења најавила протесте.

Хашим Тачи ће се срести са црногорским министром спољних послова и европских интеграција Игором Лукшићем, пишу црногорски медији, преноси Танјуг.

Планирано је да се сретне и са председником државе Филипом Вујановићем, као и са председником парламента Ранком Кривокапићем и премијером Милом Ђукановићем.

Тачи ће сутра, како је планирано, посетити Улцињ и разговарати са председником Општине Фатмиром Ђеком.

Уочи доласка у Подгорицу, Хашим Тачи је оценио да су односи Косова и Црне Горе традиционално добри и да су "две земље увек живеле као добри суседи и то преносиле на генерације".

"Косово и Црна Гора имају одличну сарадњу. И црногорски и косовски лидери стално су инвестирали у ове односе, који се данас веома цене и код међународне заједнице. Ми као две земље немамо ниједно отворено, проблематично питање, али постоје нека која се постепено решавају како би што пре ушли у НАТО и ЕУ", рекао је Тачи у емисији У центар на РТЦГ.

Иначе, полиција је предузела и низ активности како би званична посета Тачија Црној Гори и протестни скуп који је најавио Савез расељених протекли без проблема.

Патрола Посебне јединице полиције од јуче чува косовску амбасаду у Московској улици у Подгорици, а полиција ће, како преносе Вијести, активирати први степен заштите штићених личности приликом доласка и боравка косовског шефа дипломатије.

Ова посета већ данима изазива бројне реакције црногорске јавности, а из безбедносних разлога отказано је Тачијево предавање о НАТО интеграцијама које је било планирано, објавиле су подгоричке Дневне новине.

Бројна избегличка удружења најавила су протесте у Подгорици захтевајући отказивање Тачијевог доласка, пре свега због обесправљености Црногораца и Срба који су остали да живе на Косову и Метохији, али и немогућности повратка избеглих и прогнаних.

Потпредседник најутицајније владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) Светозар Маровић, међутим, сматра да је најава тих протеста због Тачијеве посете покушај повратка у прошлост и подизања националних тензија и нетрпељивости према политичким представницима других народа, које су, како каже, драматично много коштале наш регион.

Поводом доласка Тачија у Подгорицу огласио се митрополит црногорско-приморски Амфилохије који је на молебану поводом обележавања православне Нове године затражио од црногорских власти да пониште одлуку о признавању самопроглашене косовске републике.

Митрополит је рекао да је Тачи "један од главних актера геноцида на Косову и Метохији", те да би због тога требало да је у Хагу.

Тачи је у интервјуу подгоричкој Побједи, уочи посете, најавио промену косовског Устава како би, како каже, Црногорци и Хрвати били укључени као националне мањине.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи