Оптужница за злочин над ратним заробљеницима

Тужилац Посебног одељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против четири особе које се терете за ратни злочин над Србима и у једном случају над особом хрватске националности.

Оптужница за злочин над ратним заробљеницима подигнута је против Јадранка Шарана (56), Фахрудина Таџић-Хаџиосманагића (56), Самира Шабића (45) и Зијада Кадића (39), саопштено је из Тужилаштва БиХ, преноси Танјуг.

Они се терете да су починили кривично дело ратни злочин против ратних заробљеника у Босанској Крупи јер су неоправдано одлагали њихов повратак и након завршетка оружаног сукоба на подручју општине после завршетка рата у БиХ потписивањем Општег оквирног споразума за мир 14. 12. 1995. године, преносе локални медији.

Према наводима оптужнице, они су криви за убиство, противзаконито затварање цивилног становништва српске и једног цивила хрватске националности, нехумано и нечовечно поступање, намерно наношење физичког и душевног бола, што су наређивали или починили.

Починили су, такође, кривично дело непоштовање основних гаранција лица која не учествују или су престала директно да учествују у непријатељствима, непоштовање минималних права лица која су лишена слободе у вези с оружаним сукобом, угрожавање опште заштите од опасности цивилног становништва.

Кривична дела починили су током 1995. године као челници или полицајци Станице јавне безбедности Босанска Крупа, све до 12. 7. 1996. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи