Словенија ће признати истополне бракове

Према предлогу новог Закона о породици, Словенија ће признати брачну везу истополних партнера. Ако буде усвојен, закон ће истополним браковима дозволити и усвајање деце.

Словенија ће, према предлогу новог Закона о породици, признати брачну везу истополних партнера и тако се прикључити земаљама за које такве везе више не представљају табу.

Истополним браковима ће нови закон који је ушао у јавну расправу, ако буде усвојен, дозволити и усвајање деце, при чему ће бити неопходна позитивна одлука суда, која ће као приоритетну обавезу уважавати добробит детета.

"Тим законом желимо да изједначимо заједницу истополно усмерених партнера са другим породичним заједницама", рекао је образлажући закон у парламенту министар за рад, породицу и социјална питања Иван Светлик.

Предлог новог закона предвиђа равноправан статус и за ванбрачне заједнице, односно оне које нису склопљене пред матичарем или у цркви.

До сада су у Словенији истополни партнери могли да усвајају децу само у иностранству, а не и код куће где су били у неравноправном положају.

"На закону је да то сада исправи", изјавио је министар правосуђа Алеш Залар.

Законско регулисање брачне везе истополних партнера, у највишем законодавном телу Словеније има своје поборнике али и противнике, а у цркви само противнике. У парламенту су против истополних бракова припадници опозиције.

Јанша против закона

Председник највеће опозиционе партије - Словенске демократске странке (СДС) Јанез Јанша, успротивио се законском признавању истополних брачних заједница, поготово усвајању деце, а председник Словенске народне странке Радован Жерјав оценио да је то "катастрофа".

Председник Словенске националне странке Змаго Јелинчич најавио је и могућност заказивања националног референдума о том питању.

Ту је, међутим, препрека Уставни суд, који може да забрани одржавање референдума, јер је ове године истополну усмереност оценио као "ванредну околност" из члана 14. Устава земље. Тај члан одређује да "ванредне околности" не смеју бити основа за неравноправност пред законом.

Пошто у парламенту Словеније већину чине посланици владине коалиције, извесно је изгласавање закона о брачној заједници и праву на усвајање деце истополних партнера, али је такође извесно да ће расправа о том питању још бити жестока.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи