Инцко: Распад БиХ не долази у обзир

Високи представник међународне заједнице Валентин Инцко изјавио је да распад БиХ "не долази у обзир" и да међународна заједница треба да чува њен интегритет.

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко поручио је да распад БиХ не долази у обзир, пренео је радио "Слободна Европа".

"То никако не долази у обзир. Међународна заједница је у БиХ и због тога да чува интегритет и суверенитет БиХ. Мислим да то желе и суседи БиХ", нагласио је Инцко,  поводом изјава премијера Републике Српске Милорада Додика и члана Председништва БиХ Небојше Радмановића у којима се спомиње могућност распада БиХ.

Додик је пре неколико дана у Требињу изјавио да је БиХ само оквир који се све више појављује као илузија, јер она има међународно, али не и унутрашње признање.

Он је, такође, истако да Дејтонски споразум није само зауставио рат, већ је направио нови политички систем у БиХ и да "ако неко руши политички систем нека то јасно и каже".

"У том случају нећемо ни ми остати последњи да га бранимо ако га сви руше, већ ћемо повући оно што смо унели у БиХ, а то је РС и наставити даље", рекао је Додик.

Радмановић је недавно у интервјуу "Вечерњим новостима" рекао да Босни и Херцеговини "прети распад" и да је она "корак ближе распаду, него јединственом функционисању".

Радмановић је казао да поједини представници међународне заједнице у БиХ то "добро знају" и да "директно учествују у томе". Према његовим речима, ради се о једном броју странаца, концентрисаних око Канцеларије високог представника у БиХ.

Инцко је подсетио да је председник Србије Борис Тадић, током недавне посете Палама, потврдио да Србија подржава интегритет БиХ и да жели да БиХ као целовита држава уђе у НАТО и ЕУ.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи