Читај ми!

Девојчице жртве уговорених бракова у БиХ

Шест одсто жена у БиХ, махом малолетница, ступило у присилни брак, подаци су Уницефа. У уговорене бракове најчешће улазе девојчице ромске популације. Иако је реч о једној врсти трговине људима, овакве заједнице правдају се начином живота и обичајима.

Мада је присилни брак једна врста трговине људима, према подацима Уницефа, шест одсто жена у Босни и Херцеговини, махом малолетница, ступило је у овакав вид брака, наводи се у извештају Стејт департмента.

Како преносе бањалучке Независне новине, у извештају је прецизирано да у договорене бракове најчешће ступају жене ромске популације.

"Активисти за заштиту дечјих права и против шверца људи приметили су да тужиоци у БиХ оклевају да истраже и осуде договорене бракове ромских малолетника, првадајући се да су ти бракови њихов начин живота", указује на проблем Стејт департмент и додаје да власти у БиХ немају никакве програме циљане на смањење уговорених бракова.

Из Тужилаштва БиХ, пак, тврде да ова област никада није била у њиховој надлежности, већ да су предмети који се односе на бракове малолетних особа искључиво у надлежности ентитетских правосудних институција.

Стручни сарадник за односе с јавношћу омбудсмана за децу Републике Српске Весна Поповић навела је да сви малолетнички бракови доводе до повреде њихових основних права, пре свега права на несметан психофизички развој и права на заштиту здравља и образовање.

"А ако су ти бракови под присилом и договорени, онда је то додатно угрожавање елементарних права деце и насиље је над децом најгорег облика", истакла је Поповић.

Наводи и да према Породичном закону РС малолетна особа не може да ступи у брак и да закон само изузетно оставља ту могућност, односно суд може да дозволи брак особи старијој од 16 година уколико је телесно и душевно способна за вршење права и дужности који из брака произлазе.

При томе се увек тражи и мишљење Центра за социјални рад, објашњава Поповић и наглашава да добробит детета од 14 или 15 година не може бити брак, без обзира на то што неки то покушавају да правдају тиме "да се добро удала".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару