Читај ми!

Додик: Повеља УН даје право на отцепљење

Сви имају право на самоопредељење до отцепљења, према Повељи УН, као и према низу других међународних докумената, рекао председник РС Милорад Додик, реагујући на тврдњу Амбасаде САД да Дејтонски споразум гарантује теритиријални интегитет БиХ.

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик рекао је да, према Повељи Уједињених нација (УН), као и према низу других међународних докумената сви народи имају право на самоопредељење до отцепљења.

"На основу тог права, народи могу слободно да одлучују о свом политичком статусу и да се у пуној мери економски, друштвено и културно развијају", истакао је председник РС.

Додик је нагласио да је право народа на самоопредељење до отцепљења начело међународног права према коме свака нација има право да одреди властити и међународни политички статус без спољног притиска или утицаја, преносе бањалучки медији.

Тиме је прокоментарисао став САД да Устав и Дејтонски споразум не дају право ниједном ентитету да се отцепи, који је у среду пренела Амбасада САД у БиХ.

Из амбасаде су, наиме, саопштили да "ни Дејтонски споразум, ни Устав БиХ не дају право ниједном ентитету да се отцепи, као и да су територијални интегритет и суверенитет земље загарантовани Дејтонским мировним споразумом".

"Реторичке спекулације о сецесији нису корисне, а било која активност која би водила у правцу поделе представљала би кршење Дејтонског споразума", наглашено је из Канцеларије за односе с јавношћу Амбасаде САД за агенцију Фена.

Амбасада је тиме реаговала на спекулације да би референдум на Криму о припајању Русији могао евентуално да послужи као преседан за референдум о одвајању РС из БиХ.

Те оптужбе је прошле недеље изнео бивши високи представник међународне заједнице у БиХ Педи Ешдаун који је рекао да се Русија директно меша у унутрашње ствари ове земље подстицањем сецесионистичеких тенденција босанских Срба.

Додик је тада одбацио његове наводе, истакавши да "Руска Федерација на БиХ и РС не врши никакав притисак, осим што захтева да се поштује Дејтонски мировни споразум".

Поручио је и да "никакви сецесионистички планови не постоје, осим права Српске да се бори за аутономију", али је додао и да ће то "да ли ће РС једног дана одлучити да напусти БиХ, зависити од тренутка и политичке воље српског народа и неће бити мотивисано никаквим захтевима са стране".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару