Читај ми!

Курс црногорског језика на интернету

Исељеници имају прилику да науче прве речи црногорског језика или, пак, да га усаврше. Мултимедијално дизајниран, курс "Црногорски онлајн" обухвата 15 лекција, речник од шест стотина речи и граматику.

Многоструко корисни интернет употребљава и широм света расута црногорска дијаспора - за учење матерњег језика. Пројекат Центра за исељенике у Подгорици зове се "Црногорски онлајн", а подржава га Влада Црне Горе. Аутори језичког курса потрудили су се да свима буде једноставан и приступачан.

Мултимедијално дизајниран, курс "Црногорски онлајн" обухвата 15 лекција, речник од шест стотина речи и граматику. Латинична и ћириличка верзија, потврда су уставне једнакости два писма у Црној Гори.

"Курс има за циљ да млађе нараштаје и оне старије који не владају добро језиком упозна са црногорским језиком, са животним ситуацијама, речима, фразама", каже Никола Николић, координатор пројекта.

У Ловћенцу, селу у општини Мали Иђош у Севернобачком округу, где су колонисти из Црне Горе већинско становништво а црногорски језик у службеној употреби, кажу да један народ може да опстане само ако постоји и језик којим говори.

"Деца у дијаспори лоше говоре језик, што се показало приликом боравка те деце у школи 'Црна Гора моја постојбина' која се сваке године организује на Ивановим коритима. Деца која дођу не знају готово ниједну реч црногорског језика, управо због тога је значај сајта огроман", објашњава Гордана Кривокапић, предавач у школи "Црна Гора моја постојбина" у Ловћенцу.

Целокупан садржај на сајту, осим граматике коју због језичке особености није могуће адекватно превести, доступан је на енглеском и шпанском језику. Енглески је намењен црногорским исељеницима у Сједињеним Државама, Европи и Аустралији, док је шпанска верзија намењена исељеницима који живе у Латинској Америци, како би на тај начин неговали везе са матицом.

"Црна Гора спада у високоемигрантске земље Медитерана и више од 500 година трају миграције и емиграције Црногораца широм света. Широм меридијана светских, бројчано живи још једна Црна Гора", каже Ненад Стевовић из Удружење Црногораца 'Крсташ' у Ловћенцу.

Исељеници сада имају прилику да науче прве речи црногорског језика, или пак, да га усаврше.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи