Читај ми!

Вуковарска прича о таблама

Већина двојезичних табли у Вуковару скинута са државних институција. Суспендована шесторица полицајаца, а један задржан у притвору, због сумње да су учествовали у уклањању табли. Градско веће ће највероватније усвојити измене Статута града, како би Вуковар постао место посебног пијетета. Брисел се не оглашава.

Три месеца од уласка у Европску унију и 15 година од мирне реинтеграције Вуковара, Хрватска пада на испиту. Већина двојезичних табли у Вуковару скинута је с државних институција у последња два дана.

Због ћирилице се месецима протестује, а против употребе тог писма сада су отворено и партије попут ХДЗ-а, који је својевремено учествовао у доношењу одлуке о двојезичности.

Према Уставном закону Хрватске, национална мањина која чини више од трећине становништва једног места, а Срба је у Вуковару 35 одсто, има право на равноправну употребу свог језика и писма.

Екипа РТС-а за викенд је посетила Вуковар. У међувремену, због сумње да су учествовали у уклањању табли, суспендована су шесторица полицајаца. Један који је признао кривицу, задржан је у притвору.

Љиљана Гереке из Европског дома у Вуковару каже да се 18 година ништа озбиљно није радило на лечењу проблема.

"Лечили су се симптоми, а нису се тражили узроци. Главни проблем је несавладана ратна траума", истиче Гереке.

Припадници Штаба за одбрану Вуковара, који су иницирали протесте, прекрили су споменик Фрањи Туђману да, како кажу, не би гледао срамоту која се дешава у овом граду.

Захтев за проглашење града посебног пијетета 

Због тога ће, у наредних месец дана, Градско веће највероватније усвојити Измене Статута града. 

Дамир Барна из ХДЗ-а сматра да се још нису стекли услови за увођење ћирилице у службени језик.

"Тражимо да се Вуковар прогласи градом посебног пијетета на жртве у Домовинском рату", каже Барна.

"И кад се Статут промени, Министарство управе мораће да га стави ван снаге, јер није у складу са законом и статутом, то није пут, само још једна заблуда, завођење људи", каже Срђан Милаковић из СДСС-а.

"Ћирилици није место у службеној употреби, приватно немамо ништа против, нити против свих права које конзумирају. Стећи ће се криви утисак да Срби немају права, имају изузетно велика права", каже Барна.

"Срби су мањинска заједница и трербало би да их прати тај проценат у државним установама, а не више од тога. Кад дођемо до више од тога, неће нам бити потребан мањински закон који нам сад треба као заштита да бисмо дошли до пола процента од оног који нам се гарантује", каже Милаковић.

Разговором до смиривања ситуације 

Плоче са двојезичним натписима на државним институцијам у Вуковару, Загреб сматра тријумфом хрватске воље и хрватске државе.

Брисел се, поводом права српске мањина у Хрватској, не оглашава.

После апела хрватске полиције и ветерана рата из 90-их да се укључи у решавање проблема, председник Хрватске Иво Јосиповић каже да је време за разговор свих релевантних појединаца и организација, како би се ситуација смирила.

Јосиповић наглашава да је проблем много шири од табли исписаних ћирилицом и да је потребно отворити дијалог о односима већине и мањине.

Хрватски министар управе Арсен Баук рекао да ће у догледно време на зграде државних институција у Вуковару бити постављене нове двојезичне табле које су последњих неколико дана скинуте.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи