Дипломатски сукоб Румуније и Холандије

После документа холандске владе у коме се критикује функционисање правне државе у Румунији, шеф румунске дипломатије Дијаконеску отказао посету Холандији. Букурешт тражи објашњење.

Румунски министар спољних послова Кристијан Дијаконеску одложио је посету Холандији због веома критичног документа на рачун Румуније.

Тај документ се појавио уочи Дијаконескуове посете Холандији, где је данас требало да допутује.

Румунско министарство спољних послова изразило је изненађење због документа холандске владе у којем се критикује "функционисање правне државе у Румунији", а за које је сазнало из штампе.

У саопштењу министарства се наводи да тај документ садржи "претеране интерпретације" извештаја Европске комисије о сузбијању корупције и реформи правосудног система у Румунији.

Министарство оцењује да је објављивање тог документа уочи посете румунског министра "непријатељски и неумесан гест у односима две земље чланице Европске уније".

"У том контексту, министар спољних послова Кристијан Дијаконеску одлучио је да откаже посету Холандији", прецизира румунско министарство.

Истовремено, министарство "изражава наду да ће након тог геста следити и објашњење холандског министарства спољних послова у складу са понашањем које треба да превлада међу земљама чланицама ЕУ".

Европска комисија критиковала је у недавном извештају, мере Румуније и Бугарске у борби против корупције, иако је одређени напредак направљен.

Румунски министар правосуђа Каталин Предоју рекао је тада да ће Румунија "са или без мониторинга", радити на спровођењу реформи у области правосуђа "јер су такве реформе, на првом месту, у интересу њених грађана".

Бугарска и Румунија постале су чланице ЕУ 2007. године, али Европска комисија и даље прати њихове напоре да се обрачунају са корупцијом и спроведу реформе.

Ниједна од 10 држава које су примљене у Унију 2004. године није подвргнута таквој провери.
Унија је већ замрзнула стотине милиона евра у фондовима помоћи Бугарској јер та држава није успела да обезбеди контролу над њима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи