РС против промена Устава БиХ

Милорад Додик рекао да Република Српска није за драматичне промене Устава БиХ, нити су оне могуће. Предложио да се ротација у Председништву убудуће врши сваких 16 месеци, уместо досадашњих осам.

Премијер Републике Српске Милорад Додик поновио је да РС неће одустати у будућим разговорима о уставним променама од ентитетског гласања, као и да неће дозволити да "Савет министара прерасте у владу БиХ".

Додик је, после разговора са делегацијом Савета Европе, рекао да нема потребе за  драматичним променама Устава БиХ.

Одбацио је оптужбе да РС подрива уставно уређење БиХ.

Најавио је да ће предложити да у БиХ остане Председништво, а да се ротација у том заједничком телу-колективни шеф државе, убудуће врши сваких 16 уместо досадашњих осам месеци.

"Спремни смо да у Председништву БиХ досадашњу ротацију, која је била сваких осам месеци, реконструишемо да би се успоставила ротација сваких 16 месеци", рекао је Додик.

Рекао је да би се тиме створили услови да један члан трочланог Председништва БиХ у току мандата буде само једном председавајући.

Додик је рекао и да би се у предстојећим уставним реформама могао елиминисати национални ексклузивитет избора чланова Председништва БиХ тако што би уместо досадашње формулације да се из Федерације БиХ бирају бошњачки и хрватски чланови, а из РС српски члан, требало унети формулацију према којој се један члан бира из РС и два из Федерације БиХ.

Тиме би се, додао је Додик, отклонила могућност дискриминације у погледу избора чланова Председништва БиХ.

Он је рекао да кроз разговоре о уставним променама се може разговарати и о могућности повећања броја посланика у Парламенту БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи