Моћне дипломате пред немоћном полицијом

У последње три и по године, возачи аутомобила са дипломатским таблицама починили су најмање 1.770 саобраћајних прекршаја на путевима БиХ. Највише прекршаја изазвали возачи Еуфора.

Возачи аутомобила са дипломатским таблицама јуре путевима БиХ, изазивају саобраћајне несреће, скупљају новчане казне, али судови у тој земљи обустављају прекршајне поступке због прописа о имунитету, наводи се у извештају Центра за истраживачко новинарство у Сарајеву.

У последње три и по године, возачи са специјалним статусом починили су најмање 1.770 саобраћајних прекршаја, укључујући прекорачење брзине, бежање са места несреће, па чак и изазивање саобраћајне несреће са смртним исходом вожњом у пијаном стању, пренео је радио Слободна Европа.

Највише саобраћајних прекршаја, 472, изазвали су возачи Еуфора.

Анализом евидентираних прекршаја утврђено је да није наплаћено најмање 120.000 конвертибилних марака, колико су износиле изречене казне.

Стварни број кривичних и прекршајних дела је знатно већи, јер се често дешава да полицајци не напишу прекршајне пријаве због непрописног паркирања или пребрзе вожње када имају посла са возачима који се позивају на дипломатски имунитет.

Од новембра 2008. до маја 2009. године полиција у Републици Српској је забележила 13 случајева у којима су возачи дипломатских возила, на знак да стану, продужили без смањења брзине.

Према подацима Центра за истраживачко новинарство, возачи су најмање 14 пута побегли са места несреће не сачекавши полицију и не покушавајући да помогну повређеним особама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи