Инцко затражио помоћ Словеније

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко замолио је словеначку дипломатију да посредује у ЕУ за либерализацију визног режима за БиХ.

На Стратешком форуму у Словенији, високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко замолио је словеначког министра спољних послова Самуела Жбогара да Словенија посредује у Европској унији за што скорију либерализацију визног режима за БиХ.

Високи представник је словеначког министра обавестио о ситуацији у БиХ и објаснио му проблеме на које наилази БиХ.

Упитан, који су то проблеми из његовог угла гледања,  Инцко је навео пре свега "недостатак добре воље и дијалога за компромис и толеранцију", преноси Слободна Европа.

Инцко је присуствовао Стратешком форуму у Словенији под називом "Политика привредне кризе", који је окупио 415 политичара и привредника из света.

Скуп је посвећен актуелној светској привредној и финансијској кризи.

Други дан форума

Учесници Стратешког форума Блед данас су расправљали о привредној и финансијској кризи као претњи безбедности и развоју, али и о енергетској безбедности.

Хрватски министар спољних послова Гордан Јандроковић говорио је у том контексту о безбедносним аспектима европске интеграције југоисточне Европе и рекао да би Европска унија морала јасно рећи шта очекује од тих држава.

ЕУ би, према њему, морала одредити прецизне стандарде и остати на индивидуалном приступу државама које намерава да интегрише.

Нагласио је да је економска безбедност за обичне људе важнија од класичне војне безбедности, будући да незапосленост узрокована кризом може изазвати велике напетости и нестабилност, јер се привредна криза може проширити на кризу у друга подручја.

Бивши председник одбора за ЕУ у Горњем дому британског парламента лорд Гринфил рекао је да треба што пре закључити преговоре о либерализацији светске трговине и тиме дати шансу државама у развоју за тражење бржег излаза из кризе. Он је такође упозорио да би државе Западног Балкана морале имати јасну европску перспективу.

Директор европских студија у Кинеској фондацији за међународне студије Ђу Цушоу је представио кинески рецепт нагласивши да је Кина након избијања кризе брзо усвојила стимулациони пакет који је деловао и тиме успела да спречи притисак кризе и њене опасности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи