Читај ми!

Мишковићев "Стандард" под истрагом

Сумњиве радње "Делта холдинга" приликом приватизације предузећа "Стандард", испитује Кантонално тужилаштво у Сарајеву. Захтеви за истрагом против Мирослава Мишковића стижу из Црне Горе, од бивших радника фабрике "Радоје Дакић".

Кантонално тужилаштво у Сарајеву наложило је надлежним институцијама да испитају сумњиве радње "Делта Холдинга" из Београда приликом приватизације предузећа "Стандард", које се бави производњом и продајом намештаја, преноси Бета

Како је јавила Федерална телевизија (ФТВ), тужилаштва у Србији и БиХ активно раде на расветљавању малверзација у приватизацијама предузећа које је обављао српски бизнисмен Мирослав Мишковић.

Мишковић у БиХ има неколико фирми, а Федерална финансијска полиција спроводи истрагу у једној од њих, предузећу "Стандард" из Сарајева, а према захтеву Кантоналног тужилаштва Сарајево.

Како се наводи у образложењу, Тужилаштво Кантона Сарајево примило је пријаву малих акционара фирме "Стандард", који тврде да су оштећени "криминалом" директора предузећа и његових налогодаваца, као и већинског власника Мишковића.

Компанија "Делта", која је у власништву Мирослава Мишковића, преузела је пре 10 година контролу над сарајевском компанијом "Стандард".

Немачка фирма "Демут", чији је прави власник непознат, путем рачуна непознате особе купила је тада 53 одсто акција сарајевског "Стандарда".

Након тога губици фирме су се књижили на терет капитала све док се број акција немачког "Демута" није увећао на 88,9 одсто власништва "Стандарда".

Тај капитал 2011. године преузела је Мишковићева фирма "Делта". Након тога дошло је до поделе "Стандарда" на "Стандард намештај" и "Стандард некретнине".

Сва имовина пребачена је на "Стандард некретнине", док су губици остали фирми "Стандард намештај".

Сумњу у финансијске малверзације додатно појачава документ Комисије за хартије од вредности према коме је већински власник "Стандард намештаја" кипарска фирма "Олектар импекс лимитид", док је власник "Стандард некетнина" београдска фирма "Делта". Одговорна особа у овим фирмама је Ђорђије Церовић.

Медији у БиХ још наводе да су 2009. године тадашњи директор "Стандарда" Аднан Чаушевић и шефица финансија, а сада генерална директорка Амира Сиповић у наведену кипарску фирму из Сарајева пребацили око шест милиона конвертибилних марака.

Захтев за истрагу из Црне Горе

Бивши радници подгоричке компаније "Радоје Дакић" наредних дана тражиће од Владе Србије тражити да преиспита пословање власника "Делта холдинга" Мирослава Мишковића у Подгорици, преноси Дан.

Председник Координационог одбора "Радоја Дакића" Милан Вукчевић рекао је да је Мишковић 2005. године купио део имовине те подгоричке компаније.

Власник "Делта холдинга" је за 7.680.000 евра купио ливницу, управну зграду и око 50.000 квадрата земљишта. Не зна се како је та имовина касније постала власништво трећег лица, рекао је Вукчевић за подгорички Дан. Вукчевић је напоменуо да је имовина бивше фабрике продата на аукцији.

"Од Владе Србије тражићемо да се преиспита како је могуће да је имовина 'Радоја Дакића' купљена испод тржишне цене и како је Мирослав Мишковић купио земљиште на којем је касније други инвеститор изградио стамбене зграде. Нејасно је како се Мишковић касније појавио да гради 'Делта сити' на простору бивше фабрике 'Марко Радовић' ако је купио имовину наше фабрике", прецизирао је Вукчевић.

Позивајући се на подгоричке медије, Дан пише да је Мишковић својевремено пословаo са Ацом Ђукановићем, рођеним братом црногорског премијера.

На пословне везе Аца Ђукановића и Мишковића указивала је и Мрежа за афирмацију невладиног сектора, одакле је саопштено да је вилу "Галенике" 2007. године прво купила офшор компанија "Коуст продукт", додаје лист.

Подсећа се да је након референдума 2006. године Мишковић показао значајне амбиције за улагања у Црној Гори, али је временом напустио бројне покренуте пројекте.

Чак се може рећи, додаје се, да је Мишковић појединачно био један од највећих инвеститора у Црној Гори од 2007. до 2010. године. Неформално, 2007. година може се сматрати годином Мишковићевог уласка на тржиште у Црној Гори, јер су тада кренула његова прва улагања, преноси Дан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи