САД не одустају од штита

Американци не одустају од размештања нових ракета у Пољској и Чешкој Републици, саопштио Стејт департмент. Амерички лобиста Рик Елисон тврди да је председник Обама одустао од тог пројекта како би избегао сукоб са Москвом. Базе можда на Балкану.

Сједињене Америчке Државе не одустају од размештања противракетног штита у Пољској и Чешкој Републици, саопштио је Стејт департмент, реагујући на наводе лобиста у Вашингтону да САД разматрају алтернатини план који би у читав пројекат укључио неке балканске државе и Израел. 

"Ова информација је нетачна" изјавио је портпарол Стејт департмента Филип Кроули.

Пољски лист "Газета виборча", позивајући се изворе у америчкој престоници, објавио је да је одустајање од планова САД за изградњу ракетног штита у Пољској и Чешкој практично неминовно.

Према поузданим изворима Конгрес ће, за неколико седмица, разматрати како ће реаговати да одустане од планова за изградњу штита у Пољској и Чешкој.

Шеф Агенције за ракетну одбрану у Пентагону, генерал Патрик О'Рајли, представио је на конференцији за новинаре предложене алтернативе штита у Пољској.  Један од њих је на мору и на копну.

САД ће "готово сигурно" одустати од планова за распорађивање противракетног штита у Пољској и Чешкој, и администрација председника Барака Обаме сада тражи нова решења, међу којима се помиње и могућност инсталирања мобилних противракетних пресретача и на Балкану, објавио је тај лист.
       
"Знаци који генерали у Пентагону шаљу поводом противракетног штита су потпуно јасни,  траже се нова решења", рекао је Рики Елисон, председник управе лобистичке групе из Вашингтона "Алијанса за ракетну одбрану".

Елисон тврди да је амерички председник Обама одустао од Чешке и Пољске како би избегла сукобе с Москвом.

Елисон, који је прошле недеље учествовао на конференцији о противракетној одбрани, на којој су били и представници Пентагона, наводи да је главни разлог за одустајање од постављања штита у Пољској и Чешкој, "поклањање веће пажње ставовима Русије".

„Обамини људи верују да се многи проблеми у свету могу лакше решити заједно с Москвом... То је питање приоритета", изјавио је Елисон.

Америчка администрација у посљедње време испитује реакције Конгреса на напуштање планова за постављање штита у Пољској и Чешкој, објавила је француска агенција "Франс прес".

Предлаже се, да уместо база у Пољској, буду направљени мобилни противракетни пресретачи, који би били инсталирани на бродовима, или базама у Израелу, Турској, а можда и на Балкану.
        
Додаје се, такође,  да ће америчка влада одлуку саопштити тек када припреми Варшаву и Праг на промену плана и када обезбеди максималне могуће уступке од Москве.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи