Хрватска влада прихватила средства ММФ-а

Влада Хрватске прихватиће средства ММФ-а, у виду такозваних специјалних права вучења, што ће јој омогућити да искористи око 450 милиона долара. Новац ће бити алоциран на централном рачуну Хрватске народне банке.

Хрватска влада је донела одлуку да прихвати средства Међународног монетарног фонда, у виду такозваних специјалних права вучења (СДР), која ће јој омогућити да искористи укупно 450 милиона долара, уколико се то покаже неопходним.

Како је после јучерашње седнице владе саопштио министар финансија Иван Шукер, на темељу одлуке ММФ-а о општој алокацији специјалних права вучења земљама чланицама, Хрватска има могућност коришћења 74,15 посто њене квоте у Фонду, односно 270,6 милиона СДР.

Уз то, на темељу других одлука ММФ-а о посебној алокацији, Загреб има право на још 32,4 милијуна СДР. То је укупно нешто више од 300 милијуна СДР, што је противвредност од око 450 милиона долара.

Та средства биће алоцирана на централном депозитарном рачуну код Хрватске народне банке, а у случају њиховог коришћења, влада би о томе морала донети посебну одлуку.

Шукер је објаснио да је алокација СДР својеврсна глобална антирецесијска мера којом се повећава ликвидност привредног система, па није реч ни о каквом новом задужењу, нити новом стенд-бај аранжману са ММФ-ом.

"Ова средства се сигурно неће користити ако баш злу не буде требало", истакао је министар финансија,  додавши да су у августу сва плаћања из државног буџета обављена на време и да, "без обзира на тешкоће и окружење", влада извршава своје финансијске обвезе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи