Читај ми!

Српске странке траже понављање избора

Због низа нерегуларности у изборном процесу у Сребреници, српске странке окупљене у "Коалицији за Републику Српску" траже понављање избора у тој општини.

Српске странке окупљене у "Коалицији за Републику Српску" уложиле су жалбу Централној изборној комисији БиХ због низа нерегуларности у изборном процесу у Сребреници и затржиле понављање избора у овој општини.

У захтеву за понављање избора, који су потписали представници странака ове коалиције, наведено је да нерегуларност потврђује чињеница, да је неколико дана након избора пребивалиште у Сребреници одјавило 350 Бошњака, а да је неправилности потврдило и поновно бројање гласова са сребреничких биралишта у ЦИК БиХ.

Бирачко место за гласање на непотврђеним гласачким листићима више пута је затварано и није почело са радом у предвиђено време, гласови путем поште нису потписали бирачи, нису пребројани сви гласови које су прикупили мобилни тимови, што потврђују чланови бирачких одбора и мобилних тимова, неки су од наведених разлога због којих се тражи понављање избора у Сребреници.

У захеву се тражи провера оригиналних потписа потписаних бирача на неким бирачким местима, као што су Горњи Поточари и Сућеска и гласова у одсуству, јер постоје индиције да је била енормна излазност и да је неко гласао уместо лица која нису дошла да обаве гласање на тим биралиштима.

Представници "Коалиције за Републику Српску" због свих уочених неправилности, не признају изборне резултате у овој општини које је саопштио ЦИК БиХ.

Према изборним резултатима ЦИК-а, 4.455 гласова или 47,1 одсто за начелника општине добио је Ћамил Дураковић, који је као независни и једини бошњачки кандидат имао подршку свих бошњачких партија, пренели су бањалучки медији. Иако је Дураковић на редовним бирачким местима у Сребреници добио око 565 гласова мање од заједничког кандидата "Коалиције за Републику Српску" Весне Кочевић, гласови који су стигли у врећама и овога пута су пресудили изборни резултат у овој општини, сматрају у српској коалицији.

Дураковић је, како је и најављивао у предизборној кампањи, победио захваљујући гласовима из дијаспоре са 1.170 гласова из иностранства који су гласали у одсуству и 328 гласова путем поште.

Кочевићева је укупно добила гласове 3.663 бирача или 38,7 одсто бирачког тела, што је за 792 гласа мање од Дураковића. Независни кандидат Радојица Ратковац добио је 1.340 гласова или 14,7 одсто.

Уколико се не понове избори и остану ови резултати, они показују да ће и српски и бошњачки блок имати по 11 одборника у Скупштини општине Сребреница и да ће многе одлуке зависити од гласа ромског одборника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи