СДА прети повлачењем из Савета министара БиХ

Ако не буде именован нови министар безбедности Странка демократске акције ће се повући из Савета министара БиХ. Иза претњи СДА крије се прича о блокади заједничких институција с циљем организовања "Дејтона два", тврди Никола Шпирић.

Странка демократске акције је најавила могућност повлачења из Савета министара Босне и Херцеговине ако не буде именован министар безбедности БиХ.

После смене Тарика Садовића са тог места, у скупштинској процедури за новог министра безбедности БиХ треба да буде именован Садик Ахметовић.

Председник Главног одбора СДА и посланик те странке у парламенту БиХ Халид Гењац је на конференцији за новинаре у Сарајеву изјавио да се именовање директора Управе за индиректно опорезивање и Регулатроне агенције за комуникације не може условљавати именовањем министра безбедности БиХ.

"Уколико не буде именован министар безбедности у законском року, СДА не може преузети одговорност за последице таквог пропуста", рекао је Гењац.

"Последице и одговорност за такве потезе нека преузме председавајући Савета министара. Уколико се то деси, СДА-у не преостаје ништа друго него да се повуче из Савета", рекао је Гењац.

СДА тражи да се позиције у заједничким институцијама БиХ деле на основу етничке структуре према попису из 1991. године.

Коментаришући најаву СДА о повлачењу из Савета министара БиХ, председавајући Савета министара Никола Шпирић је рекао да СДА може одмах да испуни своју претњу, додајући да он неће пристати ни на какве уцене.

Шпирић је у изјави Танјугу рекао да у процесу именовања министра безбедности и директора агенција мора да буде испоштована процедура.

"Ми морамо поштовати временске рокове. Процес избора директора агенција по конкурсу је завршен и ја сам спреман да их одмах именујемо", рекао је Шпирић и додао да је такође спреман да се одмах после тога испоштује и процедура именовања министра безбедности БиХ.

"Именовања директора Управе за индиректно опорезивање и Регулаторне агенције за комуникације, као и министра, може бити завршено ако је СДА спреман на то, али ако се они припремају на повлачење и стварање конфузије, имаће прилику и за то", рекао је Шпирић.

Кад је реч о захтеву СДА да се именовања на позиције у заједничким институцијама БиХ изврше на основу пописа из 1991. године, Шпирић је рекао да тај попис званично нису верификовале институције тадашње БиХ и да је велика грешка што се то узима као основа за националну заступљеност.

Шпирић је оценио да се иза претњи СДА "крије прича о блокади рада заједничких институција БиХ с циљем организовања 'Дејтона два'". "Блокирај све да би остала међународна заједница као старији брат у БиХ", рекао је Шпирић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи