Читај ми!

Црна Гора изабрала

Једини добитник избора у Црној Гори су мањине и мањинске партије, рекао Славиша Орловић у емисији Око. Без директне подршке ЕУ избори не би овако изгледали, а ДПС је морално поражен, тврди Чедомир Антић.

Партија и коалиција коју предводи Мило Ђукановић победили су на изборима у Црној Гори. Овим је Црна Гора потврдила да је јединствена у региону у непроменљивости власти - већ 23 године грађани те државе највеће поверење дају истим политичарима.

Овде можете погледати/преузети емисију "Око"

Шта чини моћ ДПС-а, да ли чињеница да коалиција предвођена ДПС-ом нема апсолутну већину у парламенту и у појединим општинама показује слабљење Ђукановићеве партије и хоће ли новоформирани опозициони блокови и партије унети нову динамику на политичку сцену Подгорице, нека су од питања на која су одговарали гости емисије Око.

Славиша Орловић, професор Факултета политичких наука у Београду, каже да су мањине и мањинске партије једини добитник ових избора. "Демократски фронт постао је најјача опозициона партија", каже Орловић.

Историчар Чедомир Антић рекао је да ДПС има континуитет од 40-тих година двадесетог века.

"Да није било националистичке кампање у мери која је незамислива, па директне подршке ЕУ, не би било овако", тврди Антић.

Орловић је рекао да постоји појачана сензибилност из Србије, када је реч о изборима у Црној Гори. "Сада су наши односи у успону, има ту и елемената личне власти, али и демократизације помешане са ауторитарношћу, као и проблема које има Србија, а које нема Црна Гора".

Милош Бешић, професор Факултета политичких наука у Подгорици каже да је важно рећи да  се може очекивати настајање клубова, један је Нова српска демократија, затим Покрет за промене, па је питање како ће Демократски фронт деловати.

"Однос на релацији просрпских странака и мањинских партија јесте традиционални анимозитет и не знам да ли је лако превазићи разлике, иако математика супротно говори, значи све то би морало да се сложи да би се ДПС померио са власти, а фале му два посланика. Чини ми се да је извесно да ће власт направити ДПС. Нема сумње да постоје озбиљни демократски дефицити ове власти, али и код опозиције је тако, а то је проблем који конзервира развој демократије у Црној Гори", објашњава Бешић.

О стабилности будуће владе, ако је формира коалиција око Мила Ђукановића, каже да је бошњачкој странци у интересу да буде у власти, као и мањинама, које треба да процене куда ће.

"Бошњачка странка има проблем са ДПС-ом у томе што већи број Бошњака гласа за њих, а не за Бошњачку странку и то им замерају, па ће можда и то бити саставни део неких коалиционих аранжмана", рекао је Бешић.

Орловић тврди да на овим изборима ни ДПС није наступио јединствено.

Моралан пораз ДПС-а

О новим коалацијама унутар опозиције, Антић каже да је то добра вест, јер је Ђукановићев режим доживео један моралан пораз, а ЕУ има интереса да Црна Гора има такву влст.

Орловић наводи да је извесно да су бирачи као и у другим републикама у региону послали јасну поруку политичкој елити. "Ђукановић с једне стране може бити задовољан, али ја хоћу да укажем да су ипак мањине хипотетички добитници".

"Други моменат је да је међународни фактор веома важан, па не верујем да ће се било ко мешати, Ђукановић је кооперативан и држао се договора, од признања Косова па на даље, предворје НАТО-а, и тако даље, али почев од грађанских протеста, па до уједињења опозиције, видимо да се нешто мења, мења се клима..", каже Орловић.

О феномену ДПС-а Антић каже да моћ Мила Ђукановића лежи у Кастру, који се није мењао, а издржао је.

"Ђукановић је био све, стварао заједнице и обарао их, био је и за и против Срба у Црној Гори, али за мене је ЕУ већи феномен, јер она зна ко је центар Хоботнице", наводи Антић.

Орловић наводи да је перспектива како грађани бирају једна, а друга како ми то из Србије видимо и како то види свет.

"Ђукановић је распадом Југославије обећао и створио државу, а делимично је тачно да је сачувао државу од НАТО-а, ту јесте и шверц цигарета, али начин избора је такав да се грађани знају у главу. Имате и кооперативни фактор, али и то да је Ђукановић врло добар технолог владања и увек се прилагођавао контексту, па је за све то награђен, али међународни фактор се у Црној Гори не меша у изборе онако како се меша у региону", каже Орловић.

О релацијама са Црном Гором, каже да су после обрачуна са Шарићем они захладили, али да постоји нови моменат, да су се у предвечерје избора у Србији срели Ђукановић и Томислав Николић и говорили једним новим тоном. "Сада ћемо видети како ће тећи сарадња, али мислим да је непримерено да односи са званичном Црном Гором буду најлошији у целом региону", сматра Орловић.

Антић закључује да је велики проблем Србије тај што је заточеник Југославије, а Орловић каже да имамо билатералне односе, у привреди, здравству, култури и да они морају бити подигнути на већи ниво".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару