Читај ми!

Ђурић: Дијалог са Приштином изазован, поносни смо што смо прави пријатељи Кипра

Министар спољних послова Марко Ђурић захвалио је влади и народу Кипра на њиховој дугогодишњој подршци и разумевању за Србију, додајући да на тај начин подржавају и принципе Повеље УН и међународног права.

Шеф српске дипломатије је учесницима Годишње амбасадорске конференције на Кипарском универзитету у Никозији, где борави на позив министра иностраних послова Константиноса Комбоса истакао да је дијалог са Приштином је изазован, али да Србија остаје посвећена проналажењу мирног и демократског решења.

Ђурић је истакао да је највећи изазов Србије ситуација на Косову и Метохији и да је подршка међународне заједнице независности тзв. Косова била значајан проблем за Србију, што је утицало на способност Србије да се у потпуности усклади са заједничком спољнополитичком и безбедносном политиком ЕУ.

Истовремено, он је изразио је задовољство што је у прилици да се обрати кипарским амбасадорима и посебно осврне се на вишедеценијско пријатељство и веома блиске, готово братске односе које негују Србија и Кипар, наводи се у саопштењу Министарства.

Ђурић је истакао да смо веома поносни јер можемо за себе да кажемо да смо прави пријатељи Кипра, о чему сведочи и ова посета на почетку мандата министра спољних послова Србије, као снажна порука кипарском руководству да могу да рачунају на Србију као поузданог пријатеља.

Говорећи о најактуелнијим питањима у Србији и региону, Ђурић је истакао да Србија данас има много тога чиме може да се похвали, јер је успела да удвостручи свој БДП за мање од десет година, што је изванредно достигнуће, као и да вишеструко смањи стопу незапослености.

Овај успех Србије, оценио је шеф српске дипломатије, великим је делом резултат способности да привуче инвестиције и чињенице да се наша земља интензивно фокусирала на стварање окружења погодног за директне стране инвестиције, разумевајући стратешку важност снажне економије.

Ђурић је подсетио и да је Србија, такође, значајно смањила спољни дуг током протекле деценије, што је довело до здравог и стабилног макроекономског окружења, као и да је посвећена значајном унапређењу инфраструктуре, о чему сведоче актуелни пројекти изградње деоница брзих пруга и ауто-путева.

Стратешки циљ Србије, указао је министар Ђурић је да, завршавајући све потребне политичке, законодавне, економске и друге реформе до 2027. године, приступимо Европској унији.

С тим у вези, додао је, Србија жели равноправне услове у чланству у ЕУ, а не асиметричан положај са ограниченим правима.

Ђурић ће се, током данашњег боравка у Никозији, састати се са председником Републике Кипар Никосом Христодулидисом и са министром иностраних послова Константиносом Комбосом.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару