Читај ми!

Тужилаштво у Подгорици: Ухапшени у акцији “Генерал” планирали шверц од 221 милион евра

Да је криминална група разбијена у међународној полицијској акцији "Генерал" успела да прокријумчари кокаинске пошиљке, зарадила би преко 221 милион евра. То произлази из тужилачких списа и решења судија за истрагу Вишег суда, пошто су саслушани сви осумњичени.

Као један од вођа ове криминалне групе означен је Радоје Звицер.

Према документима које је објавио портал Либертас, у питању је добро организована транснационална криминална организација.

Организација је, наводи се, формирана ради преношења огромне количине опојне дроге кокаин у међународним размерама, поморским путем. Да је тај кокаин доспео на европско тржиште, како се наводи на Порталу РТЦГ, та криминална група би зарадила преко 221 милион евра.

Због шверца чак 2,5 тона кокаина црногорска полиција ухапсила је девет особа међу којима су и познати осумњичени црногорски нарко-бос В. У, као и В.Д. – један од осумњичених вођа криминалне групе "Дрешај" из Тузи.

Саслушање ухапшених завршено, свима одређен притвор

У Вишем суду у Подгорици завршено је саслушање ухапшених који се, како је саопштио тужилац Вукас Радоњић, терете да су бродовима шверцовали велике количине кокаина из Јужне Америке у Европу и Аустралију. Свима је одређен притвор.

Последњих година криминалне групе са Западног Балкана све више се окрећу шверцу кокаина у Аустралију, јер су приходи од продаје тамо знатно већи него на европским тржиштима, тврди Еуропол у извјештају.
Дрога из Колумбије, Еквадора и Бразила најпре се транспортује до јужне Европе и Африке, да би после претовара била послата ка Аустралији.

„Ако килограм кокаина кошта неколико хиљада евра у земљама одакле је, цена може премашити 100.000 евра на аустралијском црном тржишту“, наводи Еуропол.

Једна од највећих акција хапшења последњих година у Црној Гори, кодног имена „Генерал“, спроведена је у сарадњи са Еурополом, Федералним истражним бироом – ФБИ, Управом за сузбијање наркотика – ДЕА Сједињених Америчких Држава и Аустралијском федералном полицијом – АФП.

Током претреса некретнина чланова групе у Црној Гори полиција је запленила 22 комада ватреног оружја, 15 возила, скупе сатове и новац.

Осим В. У. и В.Д., ухапшени су и Улићев син Никола, Петар Мирановић, Вукан Чоковић, Милета Божовић, Радомир Добриша, Маринко Прелевић и Веселин Павличић. У бекству је вођа "кавачког клана" Радоје Звицер, који је осумњичен да је заједно са В.У. организовао ову криминалну групу. 

Везе са Србијом

Полиција и даље трага за Л. Д., братом ухапшеног В.Д., Будванином И.Д. и В.В. из Берана.

В.У. је близак пријатељ познатог српског криминалца Милана Зарубице који је више пута осуђиван због производње дроге, а према оптужници Тужилаштва за организовани криминал Зарубица је амфетамин продавао и ухапшеном В.У..

Зарубица се тада бранио да је са В.У. породични пријатељ, као и да флаше вина које је послао преко пријатеља из Аустралије нису узорци дроге, како је Тужилаштво тврдило, већ архивско манастирско вино. Поконио га је В.У. као љубитељу доброг вина, јер се бавио узгојем винове лозе.

Против Звицера, вође кавачког клана који се већ годинама налази у бјекству, подигнуто је неколико оптужница у Србији и Црној Гори због шверца дроге, али и тешких убиства. 

среда, 24. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару