Аустрија: Словенија није правни наследник СФРЈ

Аустрија према Државном споразуму из 1955. има међународну обавезу према Словенији у вези са двојезичним таблама. Словенија није правни наследник СФРЈ, поручују из аустријског министарства спољних послова.

Аустрија негира да је Словенија правни наследник бивше СФРЈ, када је реч о Државном споразуму који садржи обавезу Беча да постави двојезичне табле, у деловима земље у којима живи словеначка мањина.

"Правни став Аустрије се није мењао", рекао је аустријској новинској агенцији АПА шеф Канцеларије за међународно право Министарства иностраних послова Аустрије Фердинанд Траутмансдорф.

Словеначки премијер Борут Пахор је јуче, на заједничкој конференцији за штампу са аустријским канцеларом Вернером Фајманом у дворцу Брдо, у више наврата указивао да Аустрија, везано за двојезичне табле, има међународну обавезу према Словенији, јер је Љубљана правна наследница СФРЈ у Државном споразуму.

Фајман на те изјаве није реаговао, јер, према дипломатама у Бечу, већ годинама постоји неформални договор између две земље да се размимоилажења по том питању не износе у јавност.

Државни споразум из 1955. године, којим се Аустрија обавезала на трајну неутралност што је омогућило повлачење савезничких снага, осим четири савезничке земље победнице Другог светског рата, потписале су тадашња Чехословачка и СФРЈ.

Према Траутмансдорфу тај документ је затворени мулитилатерални споразум чије је чланство утврђено његовим циљем и сврхом.

"Аутоматско правно наслеђе од стране Словеније није дато, јер је СФРЈ по карактеру била другачија врста партнера-потписница од савезничких земаља", објаснио је Траутмансдорф.

Осим тога, званичник аустријског министарства рекао је да би све потписнице морале да прихвате да Словенија буде правни наследник овог документа, али се о том питању ништа не дешава.

Аустријски званичник је подсетио да је због конфликата у вези са мањинама у покрајини Корушка увек било покушаја да се обнови дискусија о Државном споразуму.

Траутмансдорф је подвукао да је Аустрија, и без укључења Словеније, принуђена на поштовање члана 7, који се тиче заштите словеначке мањине, то јест њихових права.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи