Прекинут протест пољопривредника

Након што је договорен састанак с премијерком Јадранком Косор представници хрватских пољопривредника одлучили прекинути протест. Састанак идући четвртак.

Неколико стотина хрватских пољопривредника прекинуло је протестна окупљања близу граничних прелаза са Србијом, БиХ и Мађарском пошто их је премијерка Јадранка Косор позвала да у наредни четвртак дођу на разговор у владу.

Иако су пољопривредници који траже већу откупну цену пшенице и шећерне репе за данас најавили блокаду саобраћајница и 15 граничних прелаза, због забране протеста и полицијске блокаде саобраћајница, по неколико десетина трактора сакупило се близу прелаза Бајаково, Товарник, Жупања, Стара Градишка и Дубошевица, али нису ометали саобраћај.

Протестовала су три удружења пољопривредника, док су челни људи два удружења јуче договорили наставак преговора с министром пољопривреде Петром Чобанковићем.

После позивања сељака да се разиђу, челни људи удружења Бразда, Хрватског сељачког савеза Вуковарско-сремске жупаније и Координације удружења Пожешко-славонске жупаније најавили су да се до разговора с премијерком ништа неће предузимати, али да могућност протеста остаје отворена.

Обећали су да следећи пут неће најављивати протест како би спречили забране и блокаде, већ ће само изаћи на улице.

Чобанковић је оценио да је протест пропао, јер је у њему учествовало највише 130 трактора, што су, истакао је он, промили пољопривредника уписаних у регистар и промили корисника пољопривредних подстицаја.

У регистру је 180.000 пољопривредних газдинстава, а око 80.000 је корисника подстицаја, рекао је Чобанковић, истичући да велика већина удружења пољопривредника не учествује у протесту, да се део њих у старту оградио од њега и да је део синоћ одлучио да одложи протест до сусрета с Косоровом.

Хрватски сељаци су протестовали због незадовољства откупном ценом пшенице и уљане репице.

"Житозаједница", удружење које окупља већину млинара и пекара у Хрватској, сељацима је понудила цену од 0,75 до 0,80 куна (од 0,1 до 0,11 евра) за килограм пшенице тврдећи да је то цена која одговара оној у региону.

Сељаци су тим износом незадовољни и траже јединствену цену пшенице од 1,25 куна (0,17 евра) и уљане репице од 2,50 куна (0,34 евра) по килограму.

Поред тога, тражи се и исплата заосталих прошлогодишњих подстицаја од 205 милиона куна (око 28 милиона евра).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи