Читај ми!

Опустошена поља и у региону

У Хрватској, Словенији и другим земљама региона губици у аграру због суше достижу стотине милиона евра. Све извеснији раст цена хране. Ако кише изостану и у наредном периоду, то би могло да угрози и жетву следеће године.

Суша и топлотни талас који су погодили југоисточну Европу опустошили су усеве житарица и других култура у региону. У Хрватској, Словенији и другим земљама, губици у аграру достижу стотине милиона евра, због чега је све извеснији раст цена хране. Ипак, губици аграра у региону, богатом воденим ресурсима, последица су и изостанка одговорне политике држава које нису изградиле системе за наводњавање.

У Хрватској се могу видети тужне слике са поља кукуруза, соје, шећерне репе. Због суше и недостатка обилнијих падавина, усеви и засади воћа и поврћа су преполовљени. У земљи, у којој се наводњава тек један одсто пољопривредног земљишта, неки усеви су потпуно опустошени. Према прогнози метереолога, веће кише не очекују се ни следеће недеље.

"Без воде, нећемо имати никакав род ове године. Успели смо да спасемо само нешто поврћа, само зато што смо наводњавали", каже један фармер.

Штета од суше у Хрватској, процењује се на 135 милиона евра. Новца за надокнаду нема. Влада најављује амбициозне пројекте наводњавања, које ће финансирати и из европских фондова.

"Осигуравајуће куће ово неће платити. Држава нема решење за ово. Морамо озбиљно радити на изградњи система наводњавања", каже премијер Хрватске Зоран Милановић.

Суша и високе температуре, десетковале су род житарица и у Словенији, која ће поново осетити последице велике зависности од увоза хране. Критичари власти наглашавају парадокс да земља, тако богата воденим ресурсима, подбаци у пољопривредној производњи.

Усеви треба да се заливају сваки дан. То је скупо, а цене жита су исте. Поврће је највише страдало, кажу у Словенији.

У Румунији је, због суше, у опасности 80 одсто рода кукуруза и половина приноса сунцокрета. Због лоше жетве, извоз жита биће мањи за 15 одсто. Губици аграра још се процењују.

У Румунији кажу да ако им влада не помогне, као што то раде у Француској или Немачкој, не знају да ли ће имати пара за сетву.

Због ниског водостаја Дунава, извоз струје из Румуније биће мањи за четвртину. Ако кише изостану и у наредном периоду, то би могло да угрози и жетву следеће године - што ће условити ново поскупљење хране.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи