Скуп о улози законодавних одбора

Српски Парламент домаћин је дводневног скупа о раду парламентарних одбора за законодавство. У посети нашим парламентарцима су представници ОЕБС-а и посланици и стручњаци из држава Европске уније, Русије и земаља региона.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић отворила је прву Међународну конференцију о улози и раду парламентарних одбора за законодавство, истакавши да је дужност парламената да граде и усавршавају уставно-правни систем, имајући у виду најширу слику односа који постоје у друштву.

"Скупштина Србије је у овом сазиву, од маја 2008. године до краја 2010. године усвојила укупно 575 закона и 150 других аката, што говори о ефикасности и решености да парламентарна активност буде потпора нашем друштву у достизању законодавних стандарда заједнице", изјавила је Славица Ђукић-Дејановић.

Према њеним речима, корисно је и добро што су се на "Међународној конференцији одбора за законодавство/правна питања" окупили представници парламентарних одбора земаља које су чланице Европске уније, држава које настоје да уђу у ЕУ, али и одбора за правна питања Руске Федерације.

"Наша национална законодавства имају одређених сличности, али и разлика и ова Конференција је одлична прилика да упоредимо искустава", рекла је председница Скупштине.

Славица Ђукић-Дејановић је додала да ће парламентарци разговарати о улози законодавних и одбора за правна питања у уставном и законском систему, њиховом односу са Уставним судом, као и о хијерархији закона.

Конференцију, која се одржава у Дому Народне скупштине, организовали су Мисија Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији, Скупштина Србије и немачки Бундестаг.

ОЕБС помаже Србији

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Димитрис Кипреос указао је на значај данашње конференције, истакавши да је то прва међународна конференција те врсте у којој учествују представници више европских земаља и да му је драго што се одржава баш у Србији.

Кипреос је додао да ОЕБС помаже Србији у развоју њених институција и да подржава регионалну сарадњу, а да је управо размена искустава начин да се побољша стручност.

Председник Одбора за правна питања немачког Бундестага Зигфрид Каудер је рекао да сваки народ има политику и владу која је демократска или деспотска, али да сви народи немају слободан парламент.

Каудер је изјавио да парламент има права за која се свакодневно треба борити и да сви говоре заједничким језиком, а то је језик права.

Председник законодавног одбора Скупштине Србије Влатко Ратковић изјавио је да у раду конференције учествује 10 земаља ЕУ и оних које претендују да постану чланице, као и Руска Федерација.

Ратковић је навео да је њима заједничко настојање да унапреде правне оквире у својим земљама, указавши да од способности имплементације одређених правних аката зависи и брзина придруживања ЕУ.

Конференцији присуствују стручњаци, председници, потпредседници и секретари одбора за законодавство/правна питања из Словачке, Русије, Мађарске, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Словеније, Бугарске, Пољске и Грчке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару