Влада мора брзо да ради

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер рекао да је одлука о реконструкцији Владе суверена одлука државе Србије. Влада мора брзо да ради, јер је остало мало времена до 12. октобра за припрему Мишљења за статус кандидата Србије у ЕУ, навео Дежер.

Одлука о реконструкцији Владе је суверена одлука државе Србије, рекао је шеф делегације Европске Уније у Србији Венсан Дежер и додао је да Влада мора брзо да ради јер је остало мало времена до 12. октобра за припрему Мишљења за статус кандидата Србије у Европској унији.

"Надам се да ће људи на новим министарским местима и ако буде нове реорганизације у администрацији радити брзо, тако да ћемо имати брзу имплементацију Акционог плана који је Влада недавно усвојила", навео је Дежер гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима има још 100 реформи и мера које Србија мора да спроведе тако да не треба губити време.

Међутим, Дежер је истакао да су мере, попут борбе против организованог криминала и проблема са јавним набавкама већ предмет јавне дебате, а предмет дебате у Скупштини Србије биле су бланко оставке, тако да су грађани са тим већ упознати.

"Сада је остало да видимо како ће се спровести законске измене и како ће се оне примењивати у стварности. Ми желимо да се права грађана заиста имплементирају и поштују", навео је Дежер.

Дежер је објаснио да су реформе једна ствар, а њихова примена сасвим друга и додао да је обавеза Делегације да проверава тачност и прецизност реформског процеса у Србији.

"Желимо одговорност пред грађанима Србије. А када говоримо о принципима демократије имамо две потешкоће. У Србији се гласа за групу људи, али грађани не знају ко ће ући у парламент, а други проблем су бланко оставке", истакао је Дежер.

Говорећи о изменама изборног закона и укидања бланко оставки посланика, Дежер је рекао да тај предлог може бити припремљен до марта или априла, а усвојен у јуну или јулу, како би се добило добро решење које се неће у скорој будућности поново мењати.

"Србија ће одлучити који изборни систем жели, пропорционални или већински, али ми желимо одговорност пред грађанима", рекао је Дежер и додао да ће ЕУ пратити израду закона као и његово касније усвајање и спровођење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару