Косовска влада на помолу?

Хашим Тачи и његова Демократска партија Косова, заједно са Алијансом за ново Косово и Листом "Ибрахим Ругова" до краја седмице потписаће колациони споразум о формирању Владе. Њих ће подржати највећи део посланика из мањинских заједница, јавља Радио-Телевизија Косова.

Радио-телевизија Косова објавила је да ће до краја недеље бити потписан коалициони споразум о формирању нове косовске Владе коју би требало да формирају Демократска партија Косова (ДПК), Алијанса ново Косово (АНК) и Листа "Ибрахим Ругова".

Позивајући се на изворе у ДПК, телевизија је јавила да ће коалиција обезбедити 65 посланичких места од 120 колико има косовски парламент.

Коалицији би требало да приступи и највећи део посланика из мањинских заједница.

Тако ће у коалицији бити 34 посланика из ДПК, осам из АНК, 22 посланика из мањинских заједница, као и посланик са Листе "Ибрахим Ругова", односно, син првог косовског председника Ука Ругова. Ругова је био у предизборној коалицији са АЗБК.

За сада није извесно да ли ће Јединствена српска листа, која је освојила четири мандата, ући у Владу коју би предводио лидер ДПК-а Хашим Тачи.

Рада Трајковић, која је предводила ЈСЛ, рекла је да она неће ући у Тачијеву Владу, али је и додала да је то лични став, а не договор унутар листе.

Очекује се да нова владајућа коалиција буде озваничена до петка, 11. фебруара.

Јуче је Алијанса за будућност Косова затражила да се формира широка коалиција ДПК, ДСК и АЗБК, али је то лидер ДСК-а Иса Мустафа одмах одбио истичући да ће његова странка, због многобројних неправилности на изборима од 12. децембра, остати у опозицији.

ДСК је предлагао да се формира концентрациона Влада која би имала задатак да припреми нове изборе за јесен ове године.

За сутра су најављене консултације вршиоца дужности председника Косова Јакупа Краснићија са представницима политичких странака које су ушле у парламент и очекује се да ће мандатар бити лидер ДПК-а Хашим Тачи.

Он је током прошле недеље најавио да ће институције Косова бити конституисане пре 17. фебруара, Дана независности Косова.

ДПК је на изборима добио 34 посланичка места, а други је ДСК са 27 посланика. На трећем месту је покрет Самоопредељење са 14 посланика.

Следе АЗБК са 12 и Алијанса ново Косово са осам посланика. Посланици мањина су освојили 25 места.

Косовски Срби су освојили 13 посланичких места. Самостална либерална странка освојила је осам, Јединствена српска листа четири и СДС КиМ једно посланичко место.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару