Чекајући реконструкцију Владе

Даљи рад и састав Владе биће тема разговора странака које чине владајућу коалицију и почеће ускоро, па нема разлога да се у тој теми полемише у медијима. То је одговор коалиционих партнера Млађану Динкићу на његову констатацију да Влада мора да направи суштинске промене, јер само тако може да избегне превремене изборе.

Таман што се прича о реконструкцији Владе умирила у медијима, одјекује упозорење лидера Г 17 плус Млађана Динкића да хитно мора да се направи озбиљан преокрет у раду Владе. Уверен је да само на тај начин странке које чине власт неће доживети убедљив пораз на следећим изборима.

Динкић наводи да је ситуација у земљи толико тешка да Влада више нема времена да чека, већ да мора да изведе суштинске промене. "Само тако", оцењује Динкић, "ова Влада може да избегне расписивање превремених избора".

"У последњој години мандата, морамо ојачати вођење Владе и преузети иницијативу, да бисмо изашли пред грађане са резултатима", рекао је Динкић.

"Власт мора да ради знатно боље, ефикасније, делотворније. Вођење Владе треба да буде много озбиљније, а ауторитет да се поврати. Нажалост, наша Влада је изгубила ауторитет", каже Динкић.

У Демократској странци нерадо коментаришу Динкићева упозорења, јер су, кажу, идеју о реконструкцији Владе лансирали још пре два месеца када су увидели да је у условима економске кризе неопходан другачији тим.

"Ми радимо на овим променама баш како не би биле демагошке и да би могли да предвидимо економска кретања и политику, а тек онда и људе који ће ту политику моћи да спроводе", рекла је потпредседница Демократске странке Јелена Триван.

И министар одбране Драган Шутановац најављује скоре разговоре о реконструкцији.

"Мислим да ће ових дана лидери коалиције и потписници коалиционог споразума сести да на један озбиљан и аналитичан начин разговарају о будућности Владе и реконструкцији", каже Шутановац. 

Обећања, састав тима и капитен

Шутановац се не слаже са оценама да премијер Мирко Цветковић није добар капитен, додајући да су напросто тешка времена.

"Очекујем да са једном бољом енергијом стартујемо ову годину и да испунимо обећања која смо дали и то је за мене много важније од тога ко ће бити промењен и ко ће да води Владу", истакао је Шутановац.

Социјалисти сматрају да су тврдње лидера Г17 плус јаке, али не и злонамерне. Понављају да прича о реконструкцији Владе не треба да се води у медијима.

"Ако има нејасноћа лидер Г 17 плус треба да седне и да разговара са лидером ДС-а и са лидером коалиције СПС-ПУПС-ЈС", каже Бранко Ружић.

Политички аналитичар Славиша Орловић повод за Динкићеву изјаву види у спору око "Горења", али каже да је мотива више.  

"Мало је заузимање стартне позиције пред изборе и помало нервоза на саму помисао да је могућа нека друга коалиција", рекао је Орловић.

Било реконструкције или не, стручна јавност слаже се у једном - за какве год промене да се одлучи власт, оне морају бити такве да грађани осете бољитак.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару