Косовски изазови

Главни изазови на Косову остају слобода кретања и међуетнички односи, саопштила Мисија ОЕБС-а у Приштини. Недостатак разумевања за потребе и забринутости других јесте кључни изазов у изградњи одрживог мира на Косову, наводи амбасадор ОЕБС-а.

Међу главним изазовима на Косову који захтевају одржива решења јесу ограничена слобода кретања, недовољно учешће у јавним пословима, отежан приступ услугама и оптерећени међуетнички односи, саопштила је синоћ Мисија ОЕБС-а у Приштини.

То се наводи у публикацији Мисије ОЕБС-а Профили заједница на Косову, урађеној за прошлу годину, која даје свеобухватни приказ демографских, социјално-економских и културних података о локалним заједницама.

Публикација наглашава посебне особености, потребе и забринутости мањинских заједница на општинском нивоу, као и изазове са којима се оне суочавају, уз оцену да се ниво уживања права и слобода заједница разликује од општине до општине.

"Профили заједница шаљу јасну и конструктивну поруку свима који носе одговорност за постојеће баријере између заједница, које многе спречавају да уживају своја права и слободе", рекао је на представљању публикације шеф мисије ОЕБС-а амбасадор Вернер Алмхофер.

Према његовим речима, недостатак разумевања за потребе и забринутости других, које су понекада исте, представља кључни изазов у изградњи одрживог мира на Косову.

Публикација пружа увид у ситуацију таквих заједница широм Косова, са посебним освртом на приступ услугама, учешће у јавном животу, безбедност, запослење, повратак и реинтеграцију, приступ имовини, стамбено збрињавање и образовање.

"Идентификовањем изазова са којима се заједнице суочавају, ОЕБС настоји да охрабри власти да ефикасније одговоре на специфичне потребе тих заједница, унапређујући узајамно разумевање и поверење међу њима", казао је Алмхофер.

Публикација Профили заједница на Косову заснована је на ОЕБС-овом једногодишњем истраживању и надгледању током 2010. године.

Она представља ажурирање почетне компилације Мисије о заједницама на Косову, из 2009. године.

Публикација је урађена на енглеском, српском и албанском језику.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару