Безвизни режим није угрожен

Извршни директор "Групе 484" Владимир Петронијевић каже да не постоје информације о претњама укидању безвизног режима, због проблема са азилантима. Међутим, на том питању ће инсистирати одговарајуће експертске мисије које буду долазиле у Србију.

Много више од јефтине куповине очекују они који одлазе у земље западне Европе са захтевом за азил. После укидања виза, број таквих захтева повећан је десет пута.

Иако се с времена на време појављују наслови да је Србији због проблема са азилантима угрожен безвизни режим, у Влади кажу да обнављањем виза, у овом тренутку, нико не прети.

Ипак, злоупотреба слободног прелаза границе мора да се спречи, а извештај о томе Европска комисија очекује до јуна. 

Коментаришући податак да је готово 4.500 грађана Србије, у првих десет месеци прошле године, затражило азил у земљама западне Европе, десет пута више него у истом периоду 2009. године, извршни директор "Групе 484", Владимир Петронијевић, каже да, откад су визе укинуте, расте број држављана Србије који траже азил.

"То, свакако, није добар податак и не охрабрује у процесу европских интеграција, али најважније је да безвизни режим и слобода путовања за грађане Србије у овом тренутку није угрожен и верујемо да ће тако и бити", рекао је Петронијевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Петронијевић истиче да не постоје информације о претњама укидању безвизног режима, али да ће на том питању инсистирати одговарајуће експертске мисије које буду долазиле у Србију током 2011. године.

Економски и социјални мотиви

Према његовим речима, МУП спроводи информативну кампању како је и предвиђено акционим планом Владе Србије. Оно што је проблематично јесу мотиви људи који одлазе у иностранство и траже азил у земљама ЕУ.

Према првим информацијама којима располаже "Група 484", разлози су, пре свега, економски и социјални.

"Када имате такве разлоге, онда ниједно министарство не може бити самостално одговорно за један такав исход и оно што предстоји у будућем периоду и што је важан задатак Владе јесте питање решавања економског и социјалног стања на југу Србије", рекао је Петронијевић.

Свака врста увођења административних мера, било какве контроле наших држављана који одлазе у земље ЕУ, како каже Петронијевић, изазвало би одређену врсту забринутости са аспекта поштовања људских права.

"Таква врста административних мера није никад давала одређени резултат", рекао је извршни директор "Групе 484". 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару