Читај ми!

Ђурић са Борељом: Чланство у ЕУ стратешко опредељење и приоритет Србије

Министар спољних послова Марко Ђурић састао се у Аустрији са високим представником Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом, након састанка министара спољних послова неформалне групе "Пријатељи Западног Балкана" и партнера са Западног Балкана.

Шеф српске дипломатије истакао је да је чланство у Европској унији стратешко опредељење и приоритет спољне политике Србије, указујући да наша земља дели европске вредности и залаже се за њих, као и да жели да допринесе миру, стабилности и просперитету Европе.

Осврнувши се на ситуацију на Косову и Метохији, министар Ђурић истакао је да је Београд у потпуности посвећен дијалогу са Приштином под покровитељством ЕУ, оцењујући да је у овом тренутку потребно, пре свега, осигурати безбедност српског становништва и без даљег одлагања спровести све обавезе из до сада постигнутих договора.

Нагласивши да је ситуација у вези са Косовом и Метохијом изузетно тешка, Ђурић је указао да Срби трпе неподношљив притисак као последицу кулминације дуготрајних и систематских једностраних акција приштинских власти.

Говорећи о значају регионалне сарадње, министар је подвукао да Србија посвећује велику пажњу њеном унапређењу и неговању што квалитетнијих добросуседских односа, посебно истичући да је за Србију од кључног интереса очување мира и стабилности у региону.

Борељ: Усклађивање са спољном и безбедносном политиком кључни за интеграцију Србије у ЕУ

Високи представник Европске уније за спољне послове и безбедност Жозеп Борељ поручио је, након разговора са шефом српске дипломатије Марко Ђурићем у Аустрији, да су усклађивање са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ и спровођење обавеза из дијалога Београда и Приштине кључни за интеграцију Србије у тај блок.

Борељ је у објави на платформи Икс навео да је са Ђурићем имао добар и конструктиван састанак и захвалио Србији на  "вредном доприносу" мисијама и операцијама Заједничке одбрамбене и безбедносне политике ЕУ.

Ђурић на маргинама састанка са Грлићем Радманом и Бланаром

Министар иностраних послова Србије Марко Ђурић разговарао је на маргинама састанка са хрватским колегом Горданом Грлићем Радманом о билатералним и регионалним питањима, објавило је Министарство спољних послова Србије на платформи Икс.

Ђурић се састао и са министром иностраних послова Словачке Јурајом Бланаром, навео је МСП Србије.

Шеф српске дипломатије је истакао да је стратешко опредељење Србије пуноправно чланство у ЕУ, захваливши Словачкој на подршци у процесу европских интеграција и њеном ставу према Косову и Метохији.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару