Читај ми!

Око: Протести на северу КиМ, одвојени састанци у Бриселу

Сада први пут имамо озбиљнију пажњу у Бриселу и Вашингтону када је реч о ситуацији на Косову и Метохији, али потребни су нам најснажнији инструменти од међународне заједнице, рекао је за РТС амбасадор Србије у САД Марко Ђурић. Међународна зеједница нема јасне инструменте да спречи деловање косовских власти, каже Драгиша Мијачић, координатор Радне групе за Поглавље 35. Напад на сигурност Срба је забрињавајући, јер се Курти удаљава од компромиса, истиче историчар Предраг Марковић.

На северу Косова и Метохије и даље трају окупљања испред општина и протести због хапшења Срба. Председник Србије Александар Вучић о ситуацију на Космету разговарао је у Бриселу са високим представником ЕУ Жозепом Борељом.

Вучић је представио извештај о бруталним повредама ухапшених Срба који ни за шта нису криви, а који се, како је рекао, гоне за хулиганизам и тероризам.  

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић рекао је у емисији "Око" да америчке званичнике свакодневно упознаје на различитим нивоима са проблемима са којима се суочавају Срби на КиМ.

"Реч је о до сада деценијама незабележеном таласу масовног кршења људских права, где се положај Срба своди на положај грађана другог реда. Срби на КиМ не могу да гледају у садашње лидере, на Куртија као на партнера за било какво решавање проблема, јер су Срби доведени у ситуацију која је безбедносно неодржива", каже Ђурић.

Напомиње да за то има саговорнике у Вашингтону јер, како наводи, расте број људи који увиђају шта значе једнострани потези које Курти повлачи, избацују из колосека читав политички процес и угрожавају мир и стабилност на Западном Балкану.

"Трудимо се да разговарамо са људима који доносе одлуке о механизмима санкција, који постоје на основу извршне уредбе, омогућавају влади САД да санкционишу појединце и групе које подривају регионалну стабилност. Када је реч о КиМ, неопходно је санкционисати људе који седе у врху институција на КиМ, неки чак и за преговарачким столом", истиче Ђурић.

Колико Вашингтон има слуха

Одговарајући на питање колико у Вашингтону имају слуха за све то, Ђурић подвлачи да су САД земља која је међу првима признала независност КиМ.

Они су у претходном периоду били солидан партнер, када је реч о очувању мира, није им у интересу даља дестаблизација и трудимо се да наредне кораке искористимо у овој осетљивој области, где се не слажемо, рекао је Ђурић.

Подсећа да је Ескобар говорио да ће ЗСО бити формирана са или без Куртија и низ других ствари које су биле јасна осуда једностраних потеза Приштине. "Не могу фундаментално променити одлуке када је реч о статусу, али могу бити квалитетан партнер у заштити људских права на КиМ", каже Ђурић.

"Оно што тражимо је повратак на пређашње стање", рекао је Ђурић уз напомену да специјалне полицијске формације буду повучене заједно са базама, да престане прогон и терор на КиМ и у вези са тим имамо "одређену врсту подршке и сарадње и од стране међународног фактора – то ће врло скоро резултирати конкретним резултатима".

Указујемо да је гледање кроз прсте и одсуство политике нулте толеранције према једостраним потезима на терену охрабрило неке од екстремиста са приштинске стране. 

Ђурић каже да дубљи узроци проблема у којима се налазимо лежи у томе да је проблем био дуго третиран на "средњем нивоу", када је реч о политичком нивоу актера, сада први пут имамо озбиљнију пажњу и у Бриселу и Вашингтону.

"Очекујем да то резултира већим ангажманом са политичког врха у Бриселу и Вашингтону, тај ангажман мора да иду конкретним потезима да се заустави Куртијево деструктивно понашање на терену", наводи Ђурић. 

Осуде нису уродиле плодом

Осуде нису уродиле плодом, сада треба санкционисати оне који су одговрни за кршење Цефта споразума и то је нужан предуслов да се ствари врате у колосек. Морамо да се потрудимо да управљамо нашим неслагањем када је реч о статусу, да не гонимо једни друге на терену. Зато су нам потребни најснажнији инструменти од међународне заједнице, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, осуде нису уродиле плодом, сада треба санкционисати оне који су одоговрни за кршење Цефта споразума и то је нужан предуслов да се ствари врате у колосек.

"Морамо да се потрудимо да управљамо нашим неслагањем када је реч о статусу, да не гонимо једни друге на терену, хапсимо, пребијамо. Зато су нам потребни најснажнији инструменти од међународне заједнице", закључио је Ђурић.

Мијачић: Оваку ситуацију нисмо имали раније

Драгиша Мијачић, координатор Радне групе за Поглавље 35, каже да смо сведоци инцидента, хапшења и малтеритања људи на КиМ.

До сада нисмо имали ситуацију да су специјалци били перманентно присутни на том подручју, рекао је Мијачић.

"Имамо сваке ноћи патролирање у урбаним деловима Митровице и то уноси немир и неспокој. Сви се боје тајних оптужница, хапшења. Овакву ситуацију нисмо имали раније“, каже он.

Према његовим речима, међународна зеједница нема јасне инструменте да спречи деловање косовских власти. Мијачић је додао да је Курти добио изборе и не могу применити оштре мере. 

"Порука је послата, постоји пакет мера према Куртију. Он је резистентан на такав вид притисака. Верујем да ће бити још већих притисака. Сви притисци захтевају одређено време, напомиње Мијачић. 

Подсећа да има пуно ивестиција на КиМ и од ЕУ, у сектору енергетике, иновација. Само је потребно време, време није непресушан ресурс, потребне су хитне мере, а то је повлачење специјалаца и градоначелника на алтернативне локације, каже Мијачић.

Бивши амерички специјални изасланик Ричард Гренел је приватно посетио КиМ и разговарао са представницима Српске листе. "Верујем да ће доћи у Београд. Можда и посредује у ослобађању приштинских полицајаца", каже он.

Говорећи о пребијању Срба, Мијачић указује да је потребно да се међународне организације активније укључе у ове случајеве.

Додаје да је међународним преговарачима јасно, они шаљу јасне поруке, као и амерички секретар Блинкен, такве поруке у прошлости нисмо имали. "Србија треба да искористи тај тренутак, да скрене пажњу на положај Срба и успостављање гаранција за мир", напомиње Мијачић.

Марковић: Српска страна није прекршили ниједну предузету обавезу

Историчар Предраг Марковић рекао је да после погрома, напад на сигурност Срба је забирњавајући, јер се Курти удаљава од компромиса.

Напомиње да западне земље помињу деескалацију за обе стране. "Српска страна није прекршила ниједну предузету обавезу, а Курти је сваку прекршио", истиче Марковић. 

Према његовим речима, није у питању насиље две стране, већ једна страна која прогони цивиле.

Нисмо видели ниједан озбиљан потез казне Куртија, каже Марковић.

Такође, наводи да Косово живи од европских дотација и да су Немци запретили престанкиом инвестиција. "Шта то могу да обуставе", упитао је Марковић. 

Наводи да је Ричард Гренел рекао да су му се коначно отвориле очи, али сада када долазо као пријатељ Срба то није ни битно. 

Марковић је рекао да има нечег апсурдног у америчкој политици према Косову. 

Говорећи о изборима на КиМ, Марковић напомиње да се смањује простор Србима и да до пре неколико месеци нисмо могли да замслимо шпартање специјалаца. 

"Питам се шта Куртију било ко може, добија поене за будуће изборе. Шта ако буде добио велику већину гласова", каже Марковић. 

Марковић је подвукао да је забрињавајуће што "сада имамо човека који је фанатик, а не злочинац и нарко-дилер", мислећи на Аљбина Куртија.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво