Ружић: Бављење политиком није у надлежности националних савета

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић потврдио је за РТС да ће избори бити расписани за 4. новембар. Савети за националне мањине су задужени да се баве културом, образовањем и медијима на језицима националних мањина а не политиком, подсећа Ружић

Припадници националних мањина позвани су да се упишу у бирачки списак за предстојеће изборе за Савете националних мањина који ће бити расписани средином месеца. Тринаест одсто популације Србије чине припадници националних мањина, што је реткост у земљама региона а чиме се Србија поноси, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Бранко Ружић.

"Ми ту традицију баштинимо и у многим ставкама смо и изнад европских стандарда када је реч о припадницима националних мањина. Реч је о позитивној дискриминацији при запошљавању, школовању и сличним погодностима", рекао је министар Ружић.

На јесен ће се гласати у 21 савету за националне мањине а да ли ће бити основан и 22 савет зависи од броја припадника руске мањине.

"Имамо 21 национални савет, а да ли ће и Руси да учествују зависи колико ће их бити уписано у посебни бирачки списак. То није орочено већ је то континуирани процес и није везан само за изборе", објаснио је Ружић.

Такође, од броја уписаних припадника националних мањина у посебни бирачки списак зависи и да ли ће избори бити непосредни или посредни.

"Непосредни избори ће бити уколико је више од 40 одсто уписано у посебни бирачки списак. Ако не, онда се представници бирају посредно, преко електорске скупштине", нагласио је министар за државну управу и локалну самоуправу.

Закони јасно прецизирају надлежности Националних савета, и степен бављења политиком. Ипак, поставља се питање да ли ће кампања понегде подсећати на оне страначке.

"Кампање ће бити као и за сваке друге изборе али треба имати у виду делокруг рада савета. Савети за националне мањине су задужени да се баве културом, образовањем и медијима на језицима националних мањина а не политиком", рекао је Ружић.

Да ли је део кампање и посета Сулејмана Угљанина Приштини и најава Беџета Пацолија да ће подржати захтеве Бошњака.

"Кршење устава у свакој уређеној држави није допуштено, о чему би требало да води рачуна господин Угљанин. Сва права националним мањинама су загарантована, а многа су и изнад европских стандарда. Оно што нигде у свету није дозвољено је сепаратизам и то им Србија никада неће дозволити", рекао је за РТС министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару