Читај ми!

"Порше" вероватно не купујете, а шта је опасно у повученим пуњачима и дечјим играчкама

Све је више информација да је неки производ опасан по здравље корисника и да се повлачи из продаје. Мирјана Станчић из сектора тржишне инспекције Министарства унутрашње и спољне трговине истиче да такве информације веома брзо стижу до потрошача. Каже да се до сазнања првенствено долази тржишним надзором када се и изриче забрана продаје и повлачења спорног производа.

Према последњим објавама на сајту Министарства трговине, из продаје се повлаче производи, означени као опасни: пуњач за мобилни телефон због ризика од електричног удара, дечји светлећи тротинет, али и камион "волво", јер носе ризик повређивања.

Из истог разлога, на списку је и аутомобил "порше", боди за девојчице због ризика од гушења као и балони који светле у мраку због хемијског ризика.

"Порше" је привлачан, али ће га ретки купити, док су светлећи балони, који нису били скупи привлачни и деци и одраслима.

Недавно је повучен и новчаник који, како се наводи, може да изазове проблеме у репродуктивном здрављу.

Шта је опасно у пуњачу

Мирјана Станчић наводи да је донета принудна мера забране продаје пуњача за мобилни телефон и да је наложено повлачење и опозив тог производа.

Указује да је тај пуњач опасан јер му изолација није добра, односно није урађена од материјала који могу дуже да трају.

"Постоји могућност да се прегреје или, још горе, да се окруни, па онда када ви ставите пуњач у струју, пипнете га, може да дође до електричног удара или до пожара уколико се пуњач прегреје", упозорава Станчићева.

Купцима који су купили такав пуњач, саветује да се обрате трговцу, који ће им у складу са налогом инспектора заменити за нови или вратити новац.

Како се открива који је производ опасан

Истиче да се до информација о опасним производима долази првенствено тржишним надзором. Ту су и информације које инспекција добија из земаља окружења, затим са ЦЕФТА платформе, као и RAPEX платформе, система узбуњивања за земље које су чланице ЕУ.

Додаје да такве информације врло брзо долазе и до потрошача.

"Значи, чим се нешто прогласи небезбедним за здравље и да на било који начин доводи потрошаче у опасност, реагују органи тржишног надзора или сами произвођачи. Такав производ се добровољно или принудно повлачи са тржишта, опозива од потрошача и нема више даље продаје, излагања у рафовима", наглашава Станчићева.

Напомиње да потрошачи имају иста права и ако је производ повучен из продаје купљен онлајн

Посебно истиче да се мора утицати на свест потрошача, да сви морамо да пратимо информације које су доступне, било на сајтовима као што је сајт НЕПРО, Министарства унутрашње и спољне трговине, али и средства информисања.

Често повлачење дечјих играчака

У последње време је много дечјих играчака повучено из продаје. 

Станчићева објашњава да су Законом о тржишном надзору, категорије играчака у надлежности Министарства здравља, односно санитарне инспекције.

"Систем НЕПРО је увезан систем, преко кога Министарство спољне и унутрашње трговине, прикупља, обједињује и публикује ка јавности информације. Колеге из Министарства здравља врше надзор, здравствену исправност употребе свих производа уопште па и играчака. Тек онда та играчка може да се пусти у промет", појашњава Станчићева.

Међутим, каже да се у великом контингенту играчака деси нека грешка у самом процесу производње и та серија се онда покаже као небезбедна. 

Станчићева наводи и да, од почетка ове године, нема ниједног производа који води порекло из Србије да је повучен из продаје и да је реч искључиво о увезеним артиклима.

уторак, 23. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару