Дачић са званичницима Казахстана о билатералним односима

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић боравио је у званичној посети Републици Казахстан, где се састао са са министром одбрамбене и аерокосмичке индустрије Беибутом Атамкуловим, као и са својим колегом, министром спољних послова Каиратом Абдрахмановим.

У разговорима са високим казахстанским званичницима, министар Дачић истакао је да су билатерални односи Србије и Казахстана добри и пријатељски, као и да је Казахстан међу најважнијим спољнополитичким партнерима Србије.

"Казахстан чврсто подржава Србију када је реч о нашем територијалном интегритету и суверенитету и за нас је најважније да Казахстан остаје чврсто на тој позицији и наставља са подршком Србији", рекао је Дачић.

С друге стране, додао је, Србија ће максимално подржавати Казахстан, изражавамо задовољство што је Казахстан тренутно нестална чланица Савета безбедности УН, што је за Србију у овом периоду веома значајно.

Шеф српске дипломатије истакао је да односе две земље треба унапређивати у свим областима, да је потребно радити на повећању спољнотрговинске размене која је у првих 10 месеци износила 76 милиона евра. 

"Спољнотрговинска размена може бити и боља и потребно је реализовати мапу пута коју су договорила двојица председника како да наше односе развијамо и унапређујемо", истакао је Дачић.

Министар је нагласио да постоје велики потенцијали за унапређење односа у многим областима и велике могућности за већом сарадњом а нарочито у области пољопривреде, фармације грађевинарства, ИТ и војне индустрије.

"Договорили смо се да сваке године имамо редовне састанке министара спољних послова Србије и Казахстана што је гарант да ћемо имати стабилну сарадњу и у будућем периоду", закључио је министар Дачић након састанака у казахстанској престоници Астани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи