Читај ми!

Почео самит процеса Брдо-Бриони у Црној Гори

Самит Брдо-Бриони процеса започео је вечерас одржавањем традиционалног кола Бокељске морнарице на Тргу од оружја у Котору, које је одржано у част лидера држава учесница, међу којима је и председник Александар Вучић.

Председник Црне Горе и домаћин самита Јаков Милатовић приредио је за шефове држава свечану вечеру добродошлице и поручио да сутрашњи самит представља прилику за унапређење добросуседских односа и регионалне сарадње, као и интензивирање стратешког дијалога између Европске уније и земаља Западног Балкана.

Током Самита, који се одржава у Порто Монтенегру, биће одржана и пленарна седница, на којој ће се разговарати о питањима унапређења сарадње земаља Западног Балкана са земљама чланицама ЕУ, саопштено је раније из Кабинета црногорског председника.

Након пленарне седнице, уследиће прес-конференција на којој ће говорити Милатовић, председница Словеније Наташа Пирц Мусар и председник Хрватске Зоран Милановић.

Процес Брдо-Бриони заједничка је словеначко-хрватска иницијатива покренута 2010. године ради јачања узајамног поверења и помоћи земљама Западног Балкана на путу ка Европској унији, а чланови иницијативе су Црна Гора, Србија, Албанија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина.

Од 2013. године састанци у оквиру Процеса Брдо-Бриони се одржавају сваке године, а скуповима лидера региона придруживали су се и специјални гости, попут некадашње немачке канцеларке Ангеле Меркел, ранијег председника Аустрије Хајнца Фишера, председника Немачке Франк-Валтера Штајнмајера, председника Пољске и Италије Анџеја Дуде и Серђа Матареле, и других.

Прошле године, Самит је одржан у Скопљу, када је председник Вучић изјавио након састанка лидера да су се на том скупу трудили да пронађу заједнички именитељ и разговарали о европској будућности, као и да је дан протекао у конструктивној расправи, али да није било конкретних одлука самита.

Годину дана пре Скопља, Самит је одржан на Брду код Крања, у Словенији, када су лидери земаља Западног Балкана, уместо декларације, усвојили закључке, у виду документа од шест тачака, чија је главна порука да се да подршка убрзању европског пута Западног Балкана.

уторак, 08. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи