Декларација – одговор ЛДП-а на атмосферу после пресуда у Хагу

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић представио је Предлог декларације о осуди рехабилитације ратних злочина и злочинаца, како би се зауставило, каже он, стварање нове националистичке политике у земљи и региону.

Предлог декларације, како је рекао Јовановић на конференцији за новинаре, је одговор ЛДП-а на атмосферу у земљи и региону након последњих одлука Хашког трибунала.

Према његовим речима, ова декларација је једини пут којим би наше друштво смело да се креће, додајући да је Предлог декларације у скупштинској процедури и да ће се о њему следеће недеље гласати како би се нашао на дневном реду.

"Видећмо како ће реаговати владајућа већина и да ли ће тему Хага са насловних страна таблоида и политичког надмудривања са Сарајевом и Загребом довести до парламента", рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да се мора заузети јасан став о личној одговорности о ономе што се дешавало 90-их, али да за такав став "нема слуха" ни у Београду, ни у Загребу, ни у Сарајеву.

"Не видим у постојећим владајућим круговима у Београду, Загребу и Сарајеву спремност да се поведе политика која је овом региону потребна, да се говори о будућности, а не освртања преко рамена", указао је Јовановић.

Како је истакао, о стварању нове националистичке политике говоре и реакције наших странака при чему, како каже, најмање мисли на Дачића и Вучића и додаје да је свестан њихових лимита и максимума.

Каже, да су коментари наших странака углавному били "Хаг је светска завера против српског народа, ми никог нисмо нападали, ми смо се само бранили", те додао да мора да се прихвати одговорност за ратне злочине.

У тексту декларације пише да је неопходно подизање свести о почињеним злочинима и спречавање друштва да се поново створи друштвена клима која ће омогућити несметано настајање и развијање националистичких политика које могу довести до понових сукоба и ратова у региону.

Доношењем декларације, пише у Предлогу, Народна скупштина би поставила етичке стандарде једног друштва како би повећала свест о друштвеној одговорности и стала у одбрану достојанства свих жртава настрадалих током ратова деведесетих година.

"Коалиција Јанковић-Ђилас-Јеремић би била ‘мутант‘"

Оно што раде Саша Јанковић и Саша Радуловић је најјаснији показатељ њихове незрелости, неспособности и немоћи да било шта нормално понуде Србији, изјавио је Јовановић који је за евентуалну коалицију Јанковић-Ђилас-Јеремић рекао да би била "мутант".

Јовановић је одговарајући на питање новинара о отвореном писму председника ДЈБ-а Радуловића у којем тврди да му је председник ПСГ-а Јанковић рекао да ради за паралелну службу безбедности коју је 2004. године основала Демократска странка рекао да "количина глупости која се прелива из једног у други твит, из једног интервјуа у други, постаје терет који ово друштво не може да поднесе".

Како је рекао, Радуловић говори о Јанковићу, наводећи 2014. као годину када је дошло до њиховог сусрета када је "изашао шокиран понашањем Саше Јанковића, али не толико да не би две године инсистирао на коалицији са Јанковићем".

Наводи да је друштво послало јасну поруку лидерима ДЈБ-а и ПСГ-а, а то је "иако смо луди од свега што нам је политика у овој земљи урадила, нисмо толико изгубили разум да бисмо са вама твитовали и учествовали у вашим оставинским расправама".

Њихово понашање, поручује Јовановић, је "магнетна резонанца" наше опозиционе политике, додајући да је Србији потребна алтернатива која се, како је нагласио, не може градити на фрустрацијима људи који су били "Вучићеви мишеви", док их он није разјурио.

Говорећи о могућој коалицији Јанковића, Јеремића и Ђиласа каже да "када би се спојиле Фукушима и Чернобил не би се добио мутант као из онога што настаје из те коалиције".

Јовановић је поновио да ЛДП на београдске изборе као странка иде сама, те да није изненађен оним што се сваки дан виђа на нашој политичкој сцени, али и да очекује да ће "перја још летети".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи