"Србија вредно ради на испуњењу свих својих обавеза"

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да нема званичних извештаја у којима је Србија критикована због тога што није испунила обавезе из Акционог плана за Поглавље 23 које се тиче правосуђа, те додала да је у последњем извештају Европска комисија констатовала да је Србија остварила напредак у тој области. Додаје и да Србија испуњава своје обавезе из Бриселског споразума за разлику од Приштине.

Како је истакла министарка Кубуровић, Министарство правде неће бежати од одговорности у областима где постоји кашњење и истовремено подсетила да је Србија сама себи задала рокове за испуњење одређених активности из Акционог плана, односно да јој рокове није наметала Европска комисија.

"У неким плановима смо били можда превише оптимистични и амбициозни и то је један од разлога због чега ће се радити ревизија акционог плана само у делу који се тиче испуњења рокова", напоменула је Кубуровићева одговарајући на питање да две државе ЕУ сматрају да Србија не испуњава обавезе из области поглавља 23.

Кубуровићева је додала да Министарство правде заједно са свим институцијама које су надлежне за испуњавање обавеза из Акцоног плана 23 ради вредно и да има конкретне резултате и истакала да ће свакако застој који смо имали у појединим активностима бити врло брзо надокнађен. 

Напомињући да не би везивала отварање нових поглавља са обавезама из Акционог плана за поглавље 23, министарка је истакла да Србија вредно ради на испуњењу свих својих обавеза пре свега због грађана Србије.

"И данашњи пројекат (Унапређење ефикасности правосуђа) нарочито показује да смо остарили велике резултате када је реч о унапређењу правосуђа пре свега у смањењу броја старих предмета што омогућава да судови поступају ефикасније", напоменула је Кубуровићева.

Министарка је закључила да је циљ свега "да имамо ефикасно правосуђе, као и да обезбедимо доступност судова грађанима Републике Србије".

"Србија није добила упутства шта да ради по питању Косова"

Србија није добила никаква упутства од страних званичника шта треба да ради по питању Косова, изјавила је министарка правде Нела Кубуровић и поручила да Београд испуњава своје обавезе из Бриселског споразума за разлику од Приштине.

"Немам утисак да званичници нису довољно јасни и мислим да Србија није добила никаква упутства по питању Косова. Оно што је битно је да се ради на имплементацији Брислеског споразума уз посредовање Европске уније и мислим да ћемо даље наставити у том смеру", рекла је Кубуровићева, одговарајући на питања новинара у Београду.

Министарка је истакла да Србија испуњава своје обавезе из Бриселског споразума које је преузела и подсетила да је испунила обавезе и када је реч о интеграцији српских судија и тужилаца, за разлику од Приштине, која није испунила своје обавезе.

"Тако да не могу да говорим о томе да је Србији дато на који начин треба да поступа, само мислим да свако треба да испуни преузете обавезе", нагласила је министарка правде. 

Кубуровићева је подсетила да "косовска страна касни више од 1.700 дана са испуњавањем основне обавезе, а то је оснивање Заједнице српских општина".

"Не постоји више ниједан аргумент да Београд није испуњавао своје обавезе", закључила је Кубуровићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи