Шаља: ЗСО је наша обавеза, желимо оружане снаге

Саветник председника Косова Бљерим Шаља изјавио је да је спровођење Споразум о ЗСО обавеза Приштине, а да желе да оформе оружане снаге трансформацијом Безбедносних снаге "кроз озбиљан дијалог са Српском листом, која је део косовских институција".

"ЗСО је сад наша обавеза, сада идемо са процесом писања статута Заједнице, то је основа процеса, који треба да иде преко тима за израду нацрта, који треба да сарађује са косовским институцијама и мисијом ОЕБС", рекао је Бљерим Шаља.

"То није лак процес, али ми тражимо то што и Србија тражи, да превазиђемо техничке проблеме и да се то што пре заврши, да знамо на чему смо", оценио је Шаља у емисији "Поглавље" на РТК 2.

Према његовим тврдњама, трансформација Безбедносних снага Косова (БСК) у оружане снаге је "промена имена, а не велика промена суштине".

"Они (БСК) имају војну униформу и наоружање, имамо 103 косовска Србина који су већ део БСК, биће много више када се створе оружане снаге Косова", навео је саветник косовског председника.

"Ми имамо своју агенду, желимо да оформимо оружане снаге Косова, да трансформишемо Безбедносне снаге кроз озбиљан дијалог са Српском листом, која је део косовских институција", казао је Шаља.

Према његовим речима, не постоје разлози да се о тим питањима не разговара јер су она од заједничког интереса.

"Ви се сећате када смо формирали Полицију Косова, то је почело '99 године, тада је било тешко убедити косовске Србе да буду део полиције, онда су 2008. године напустили полицију на северу Косова јер су схватили да је безбедност Косова заједничка ствар. Сада заједно седимо у парламенту, царини, заједно гласамо, ускоро смо заједно и у судовима, зашто да немамо и заједничке безбедносне снаге", упитао је Шаља.

Он каже да су уставни амандмани за оружане снаге спремни, и да ће у процесу учествовати и НАТО и Кфор, који су 2014. године Косову дали "зелено светло" за оружане снаге.

"Оружане снаге ће функционисати по мултиетничком систему и биће под пуном контролом НАТО и Кфор", закључује саветник косовског председника.

Шаља сматра да се "мора дефинисати моментум историјског споразума између Косова и Србије", те да мора да постоји и временски рок разговора.

"У питању је моментум који се гради и који је узео замах сада и у Србији, а већ дуго постоји на Косову, иако, морам искрено признати, дијалог на Косову није уопште популаран. И ми на косовској политичкој сцени имамо дефицит успостављања консензуса за реализацију дијалога. У временском аспекту, границе овог споразума мере се са неколико година у најбољој варијанти", казао је Шаља.

Срж историјског спора између Срба и Албанаца, сматра Шаља, лежи "у односу Косово-Србија".

"Ако буде успостављен одговарајући споразум између Косова и Србије, он ће имати утицај у општим албанско-српским односима, али то мора бити узајамно. Дакле, не можемо имати албанско-српски однос, а да се прескочи однос Косова и Србије", тврди Шаља.

Шаља нема дилеме да је перспектива региона интеграција у ЕУ, а да власт у Приштини има претензије и према чланству у НАТО.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи