Последње припреме за отварање кривичних процеса за злочине ОВК

Док међународни кривични суд за бившу Југославију до краја ове године завршава рад, истовремено се у Хагу стварају услови за подизање оптужница за злочине почињене на Косову и Метохији. Суд за злочине припадника Ослободилачке војске Косова у Хагу позвао је адвокате да се пријаве за заступање оптужених и жртава у предстојећим процесима пред тим судом.

И у Приштини и у Београду слажу се у једном. Последње одлуке Специјалног суда су увертира у оно што сви очекују.

"Мислим да је то последњи корак пред отварање кривичних процеса", каже адвокат Аријан Коци. 

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун наводи да Секретаријат специјализованих већа започиње завршну радњу након које ће моћи да се крене са суђењем.

Оба саговорника сматрају да је и ова година изгубљена и да прве оптужнице треба очекивати тек 2018. године. Новина у приступу Специјалног суда је заступање оштећене стране.

"За разлику од Хашког трибунала, где су оштећене заступали тужиоци, овог пута се уводи правни заступник који ће бити на листи и он ће имати право пуног учешћа, може да даје уводну и завршну реч, може да подноси предлоге за нове сведоке, може да учествује у испитивању сведока", каже Дрецун.

"Мислим да ће то само допринети расветљавању чињеница, јер улога оштећеног, односно пуномоћника оштећене странке, јесте да са тужиоцем допринесе утврђивању истине евентуалном прикупљању или предлагању неких доказа", каже адвокат Живојин Јокановић.

У Приштини се спекулише ко би могао да буде међу оптуженима. У извештају Дика Мартија помиње се политички представник бивше ОВК и актуелни косовски председник Хашим Тачи.

"Ја апсолутно не очекујем да ће се он кривично процесуирати, ни он ни господин Харадинај. То ће тужилаштво, они су обавили највећи део посла, чак мислим да је прва оптужница већ поднета, али је таква правна конструкција да се то неће сазнати док се не процесуира кривично одређена особа, видећемо шта ће бити", каже Коци.

За пријављивање адвоката и заступника оптужених и жртава нема временског рока. Они који се буду пријавили имаће статус адвоката по службеној дужности, уколико оптужени или оштећени не буду били у могућности да сами плате заступнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи